Většina Němců by si chtěla vybírat prezidenta sama

Drtivá většina Němců se v průzkumu institutu YouGov vyslovila pro přímé volby prezidenta. Novou hlavu státu by si chtělo samo vybrat 71 procent dotázaných. Na rozdíl od Česka nevolí němečtí občané hlavu státu přímo, ale prostřednictvím takzvaného Spolkového shromáždění složeného z poslanců Spolkového sněmu a stejného počtu zástupců spolkových zemí. Shromáždění bude vybírat nástupce dosluhujícího prezidenta Joachima Gaucka tuto neděli, předpokládá se vítězství bývalého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera.

Proti přímé volbě bylo 16 procent dotazovaných a zbylých 13 procent nemělo k otázce prezidentské volby žádný názor.

Přímou volbu německá ústava i s ohledem na špatné historické zkušenosti během meziválečné takzvané výmarské republiky neumožňuje, poznamenala agentura DPA s tím, že přímo zvolený říšský prezident Paul von Hindenburg jmenoval kancléřem Adolfa Hitlera.

V sondáži YouGov také 37 procent lidí souhlasilo s rozšířením prezidentským pravomocí, naopak 50 procent oslovených bylo proti.

V Německu může o prezidentský úřad usilovat kandidát, který dosáhl přinejmenším 40 let. Na 60 procent dotazovaných by ale chtělo minimální věk navýšit na 45 roků.

Odcházející Gauck, který o druhý mandát usilovat odmítl, je v zemi považován za morální autoritu. O tom, že předpokládaný nástupce Steinmeier Gauckovy kvality nepřekoná, je přesvědčeno 20 procent respondentů, o opaku 18 procent oslovených. Zhruba 36 procent účastníků ankety pak žádný rozdíl neočekává.