USA uvalily nové sankce na Írán za test balistické rakety

Spojené státy v reakci na nedávný test balistické rakety uvalily sankce na třináct Íránců a dvanáct společností. „Írán si zahrává s ohněm. Neoceňují, jak vlídný k nim Obama byl. Já ne!“ zdůraznil předtím na Twitteru nový americký prezident Donald Trump. Írán nové sankce odsoudil jako nelegální a uvedl, že v reakci zavede právní omezení vůči americkým jednotlivcům i subjektům, které pomáhají „regionálním teroristickým skupinám“.

Některé z nově zasažených subjektů mají sídlo v Emirátech, Libanonu a Číně. Sankce cílí „na více subjektů a jednotlivců zapojených do pořizování technologií či materiálů na podporu íránského balistického raketového programu“, uvedlo americké ministerstvo financí. Terčem restrikcí jsou i subjekty, které podporují íránské revoluční gardy.

„Nové sankce se neslučují s americkým závazkem a rezolucí 2231 Rady bezpečnosti OSN, která potvrzuje jadernou dohodu uzavřenou mezi Íránem a šesti velmocemi,“ citovala íránská státní televize z prohlášení tamní diplomacie. Žádné bližší podrobnosti zatím nebyly známy.

Íránská armáda v neděli testovala balistickou raketu středního doletu, což Washington označuje za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Teherán naopak tvrdí, že testem nic neporušil.

Ve čtvrtek Bílý dům pohrozil, že bude na íránský test reagovat. Na dotaz, zda připadá v úvahu také vojenská možnost, Trump odpověděl, že nic není vyloučeno.

Teherán tvrdí, že své zbraně použije pouze v případě nutné sebeobrany. „Hrozby nemají na Írán žádný vliv, protože zdrojem naší bezpečnosti je náš národ. My válku nikdy nezačneme, v obraně ale spoléháme pouze na vlastní prostředky,“ podotkl v reakci na Trumpova slova íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Trump kritizuje dohodu s Íránem. Neví, jak to chodí, ozývá se z Teheránu

Spojené státy byly mezi šesti zeměmi, které v roce 2015 ukončily letité spory o íránský jaderný program dohodou, jež protiíránské sankce ruší výměnou za zpomalení jaderného programu v Íránu. Program je stále přísně monitorován a nesmí být zaměřen vojensky.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Írán byl v posledním tažení a před zhroucením, dokud nepřišly Spojené státy a neposkytly mu záchranné lano v podobě dohody: 150 miliard dolarů,“ okomentoval to nedávno Trump na Twitteru.

Podle něj jde o nejhorší dohodu, jaká kdy byla uzavřena. Během kampaně hrozil jejím vypovězením. Íránský prezident Hasan Rouhání ve středu prohlásil, že Trump je v politice nováčkem a že potrvá dlouho, než pochopí, co se ve světě děje.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.