Írán nepustí Američany do země. Reaguje na Trumpovo omezení imigrace

Írán znemožní americkým občanům vstup do země. Krok tamní vlády je odvetou za pozastavení vstupu lidí z Íránu a dalších šesti převážně muslimských států do USA. Nový americký prezident Donald Trump chce tímto nařízením snížit riziko vstupu teroristů z těchto zemí na americkou půdu.

„Írán uplatní princip reciprocity, dokud urážlivá americká omezení uvalená na íránské občany nebudou zrušena,“ citovala agentura Reuters sdělení íránského ministerstva zahraničí. Podle něj je Trumpův krok „otevřenou potupou muslimského světa a íránského národa zejména“, USA přitom nezakázaly vstup občanům zemí, jako je Afghánistán, Pákistán nebo Egypt.

Americké opatření znemožní vstoupit do USA mimo jiné příbuzným a přátelům íránských Američanů. Těchto Američanů je podle odhadů zhruba milion. 

Kvůli Trumpovu příkazu padla první žaloba

Ve Spojených státech už byla podána první žaloba namířená proti novému opatření. Podali ji právníci zastupující dva Iráčany zadržené kvůli tomuto opatření po příletu na newyorské Kennedyho mezinárodní letiště. Informovala o tom televizní stanice CNN.  

Jeden z Iráčanů, Hameed Khalid Darweesh, byl na letišti zadržen, přestože měl zvláštní imigrační vízum, které obdržel v den Trumpovy inaugurace. Dostal je za to, že v Iráku pracoval pro vládu USA deset let od zahájení americké invaze v této blízkovýchodní zemi. Darweesh už byl propuštěn a podle CNN bude vpuštěn do USA na základě ustanovení, které umožňuje posuzovat některé případy individuálně. 

Druhý postižený, Haider Sameer Abdulkaleq Alshawi, získal vízum začátkem ledna, aby se mohl připojit ke své ženě a synovi, kteří již v USA jsou a mají status uprchlíků. Manželka pracovala pro americkou armádu. Alshawi podle CNN zatím propuštěn nebyl.

Někteří lidé nesměli nastoupit do letadla

Přibývá také případů, kdy lidé z dotčených zemí do USA ani nedoletí. Například v Káhiře kvůli Trumpově příkazu zabránili nastoupit do letadla společnosti EgyptAir mířícího do New Yorku pěti iráckým cestujícím a jednomu Jemenci. Podobné případy jsou hlášeny i z dalších zemí, například z Íránu. Také nizozemské aerolinky KLM informovaly, že do USA nenechaly z různých destinací odletět sedm cestujících.

Šest pasažérů, kteří chtěli letět na Kennedyho letiště v New Yorku, nesmělo v Káhiře nastoupit do letadla, přestože měli platná imigrační víza, napsal Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje. Pět Iráčanů přiletělo z Irbílu. V egyptské metropoli chtěli přestoupit na let do USA, ale museli se letecky vrátit do Iráku.  

Z Paříže do Atlanty zase neodletěla syrská rodina s platnými vízy. Místo toho se musela vrátit do Bejrútu, odkud do Francie přicestovala. Vrácení pasažéra, který měl letět do USA, oznámily třeba také kanadské aerolinky WestJet Airlines. 

Zpravodaj ČT Řezníček: Cestující s platnými dokumenty mají problémy (zdroj: ČT24)

Společnost Qatar Airways upozornila cestující, kteří chtěli letět do USA a pocházejí ze států dotčených Trumpovým příkazem, že k cestě potřebují povolení k trvalému pobytu v USA (takzvanou zelenou kartu) nebo diplomatické vízum, které se týká cizích vlád, Spojených národů, některých mezinárodních organizací a Severoatlantické aliance.

Agentura Reuters ale s odvoláním na mluvčí amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti uvedla, že Trumpův zákaz se týká i držitelů zelené karty. Adminstrativa později doplnila, že tito lidé by měli před cestou kontaktovat americké konzuláty a že jejich případy budou posuzovány jednotlivě. 

Události: Trumpův příkaz o omezení imigrace (zdroj: ČT24)