V Rusku prošel „fackovací zákon“, pohlavky budou nově jen přestupkem

Ruská duma schválila kontroverzní zákon o domácím násilí (zdroj: ČT24)

Ruská Státní duma definitivně odsouhlasila novelu zákona, která dekriminalizuje lehčí formy domácího násilí. Legislativa dostala v ruských médiích přezdívku fackovací zákon. První případ násilí v rodině bez vážné újmy na zdraví totiž bude posuzován jako pouhý přestupek. Lidem už nebudou hrozit dva roky za mřížemi, ale maximálně jen 15 dnů ve vazbě, píše BBC.

Legislativa, která prošla třetím čtením, spustila v dumě vášnivou debatu. Lídr liberálně-demokratické strany Vladimir Žirinovskij tvrdil, že není třeba zasahovat do rodinných záležitostí. „Vstupujte do manželství z lásky a roďte takové děti, které nebudete bít,“ podotkl.

Zákony Ruské federace obsahují zásadu presumpce neviny rodičů. Tento princip mnoho západních zemí nesdílí.
Olga Batalinová
spoluautorka novely zákona

Poslanec komunistické strany Jurij Sinelščikov naopak varoval, že návrh zákona „upevní násilí jako normu chování“. Trestní oznámení se podle něj nikdy nepodávala za facky či pohlavky, nýbrž až na základě lékařského potvrzení o způsobených zraněních. „Doteď se ženy zřídkakdy obracely na policii kvůli násilnickému manželovi; odteď to však budou dělat ještě méně často,“ prohlásil.

Zákon o domácím násilí poslanci zpřísnili v červenci loňského roku. Rodičovská sdružení ale změnu kritizovala kvůli obavám, že „rodiče půjdou na dva roky do vězení i za plácnutí dítěte“.

Nově tak facky nebo pohlavky trestným činem nebudou. Jako trest budou ukládány třeba, pokuty, prospěšné práce nebo maximálně 15 dnů za mřížemi. Závažnější prohřešky by stále spadaly do kriminální kategorie a pachatelům by hrozil žalář. Také druhý podobný případ bude už posuzován jako trestný čin.

  • Dumu ovládá proputinovská strana Jednotné Rusko. Návrh ještě musí schválit horní komora parlamentu a podepsat prezident Vladimir Putin, očekává se ale, že k tomu dojde bez problémů.
Ruská Státní duma
Zdroj: Reuters

Podle konzervativní iniciátorky zákona Jeleny Mizulinové by tresty neměly odporovat systému sociálních hodnot, přičemž v tradiční ruské kultuře je vztah mezi rodiči a dětmi postaven na autoritě rodičů.

Kritici legislativy ale takový přístup odmítají. Násilí, které nenechává stopy, někdy může i přesto změnit život oběti v peklo, konstatovala novinářka listu Novaja Gazeta Olga Bobrovová.

„On se vrátí do společné domácnosti a ženě řekne, že jestli bude ještě dělat problémy, tak ji zabije. Ona už se nikdy na policii neobrátí,“ podotkla zakladatelka sdružení Stop násilí Alena Popovová.

Petra Procházková: Domácí násilí úzce souvisí s alkoholismem v Rusku (zdroj: ČT24)

Odhad: Denně zemře kvůli domácímu násilí 40 Rusek

Legislativa dá volné ruce lidem, kteří jsou zvyklí řešit problémy doma násilím, upozornila Olga Jurková z centra „Sestry“. „Obrovské množství žen toleruje domácí násilí, nejde s tím na veřejnost. Dekriminalizace zhorší situaci,“ varovala.

Pokud se žena chová správně, tak ji nikdo nebije. Tak to vnímá naše společnost. Proto jsem se styděla něco říct i svým blízkým.
Natalija Tunikovová
oběť domácího násilí

Znepokojení nad následky dekriminalizace domácího násilí v Rusku vyjádřil nedávno generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland. Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin to ale odmítl jako „nepřípustný nátlak“ a prohlásil, že zákon rodiny posílí.

Oficiální údaje o domácím násilí v Rusku neexistují. Podle odhadů vycházejících z regionálních studií čelí fyzickému a slovnímu napadání 600 tisíc žen ročně. Čtrnáct tisíc jich na následky zranění umírá – to je téměř 40 denně, připomíná BBC.

Podle Národního centra pro prevenci násilí ANNA v roce 2008 zástupce ministerstva vnitra uvedl, že k domácímu násilí v určité formě dochází ve čtvrtině rodin a jsou s ním spojovány dvě třetiny vražd.

Podle oficiálních statistik je v ruských rodinách každoročně fyzicky napadeno 26 tisíc dětí. Dva tisíce z nich situaci řeší sebevraždou, 10 tisíc útěkem z domova.