Peníze pro zeď chce Trump získat 20procentním clem na dovoz z Mexika

Mexiko, Asie i Blízký východ. Co mohou čekat od Trumpa? (zdroj: ČT24)

Bílý dům vyrukoval s plánem, jak financovat plánovanou zeď při hranicích s Mexikem. Hodlá zavést 20procentní clo na mexické zboží jakožto součást širší daňové reformy, zmínil úřad Donalda Trumpa.

Záměr daňových změn oznámil během čtvrtka mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Ty budou obsahovat zdanění dovozu z jiných zemí včetně Mexika. „Jen tím můžeme získat 10 miliard dolarů ročně a lehce zaplatit stavbu zdi,“ uvedl.

Právě kolem avizované stavby zdi se na dálku strhla bitva mezi Trumpem a jeho mexickým protějškem Enriquem Peňa Nietou. Ten odmítl Trumpovy opakované vzkazy ohledně Mexika, které prý bude muset zpětně za zeď zaplatit. Rozhodl se dokonce zrušit plánovanou návštěvu Washingtonu příští týden.

Nový prezident USA podepsal dekret o vybudování zdi hned první týden svého úřadování. Tehdy prohlašoval, že na příhraniční bariéru bude peníze hledat primárně ve federálním rozpočtu, Mexiko prý ale následně vše doplatí.

Šlo o jedno z hlavních volebních hesel, kterými chce Trump bojovat proti nelegální migraci. O tom ostatně mluvil právě ve čtvrtek před republikány na setkání ve Filadelfii. 

Ameriku opravíme, poté znovu vybudujeme, řekl Trump ve Filadelfii (zdroj: ČT24)

„Začali jsme s prvními kroky ‒ urychlíme odstraňování zločinců. Tím myslím okamžité odstraňování všech přistěhovalců-zločinců v této zemi,“ řekl v projevu.

Odhadované náklady na stavbu několikametrové zdi se pohybují v širokém rozpětí kolem 25 miliard dolarů.

Už nyní stojí na zhruba třetině ze 3200 kilometrů dlouhé hranici mezi oběma zeměmi plot. Kvůli nelegálním přechodům ho začala stavět administrativa prezidenta Billa Clintona v 90. letech minulého století.

Zábrany na hranicích Mexiko – USA
Zdroj: ČT24/OpenStreetMap/Google Maps

Mexický prezident je domácími politiky a médii obviňován ze slabosti a v zemi panují obavy, zda dokáže záměrům Donalda Trumpa čelit. Popularita hlavy státu se pohybuje kolem 12 procent, což je nejnižší hodnota od počátku průzkumů v Mexiku.

Podle Trumpa by schůzka s jeho mexickým protějškem neměla smysl, pokud Mexiko odmítá zaplatit za zeď na společné hranici, jejíž stavbu nařídil exekutivním příkazem.

Mexicko-americká hranice
Zdroj: Reuters

„Dokud nebude Mexiko přistupovat ke Spojeným státům férově, s respektem, bude tato schůzka neplodná. A já se chci vydat jiným směrem,“ uvedl Trump během projevu při dnešním setkání s republikánskými poslanci Kongresu.

Spor USA s Mexikem o financování hraniční zdi (zdroj: ČT24)

„Ráno jsme informovali Bílý dům, že se nezúčastním setkání s prezidentem USA plánovaného na příští týden,“ uvedl mexický lídr na Twitteru. Peňa Nieto dodal, že Mexiko je bez ohledu na spor o zeď připraveno spolupracovat s USA na dohodách, které by přinesly prospěch oběma státům.