Demokraté v Senátu zdrželi schválení Pompea ředitelem CIA

Zástupcům Demokratické strany v americkém Senátu se podařilo pozdržet schválení Mikea Pompea do funkce ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA). Kvůli námitkám tří demokratických senátorů, kteří protestovali proti příliš rychlému potvrzování kandidátů nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, bude Senát o Pompeovi hlasovat až v pondělí.

Trumpovi republikáni, kteří mají v 100členném Senátu většinu 52 křesel, se podle agentury Reuters v pátek s demokraty přeli o schvalování kandidátů na funkce ve vládě a v dalších vysokých pozicích.

Republikáni podle agentury Reuters doufali ve schválení nejméně sedmi kandidátů v průběhu pátku. Demokraté si ale stěžovali, že se republikánští senátoři snaží prosadit potvrzení kandidátů do funkcí příliš rychle, ačkoli mnozí kandidáti nepodali včas finanční a další informace o své osobě.

Senát v pátek nejprve výraznou většinou schválil do funkcí ministra obrany Jamese Mattise a ministra pro vnitřní bezpečnost Johna Kellyho. Demokratičtí senátoři Ron Wyden z Oregonu, Richard Blumenthal z Connecticutu a Patrick Leahy z Vermontu se ale vzepřeli proti potvrzení Pompea do funkce ředitele CIA a požadovali, aby bylo na „prověření a diskusi“ ohledně Pompeovy nominace vyčleněno více času.

Republikáni demokratické senátory kritizovali, že zbytečně schválení Pompea odkládají a CIA proto kvůli nim zůstane přes víkend bez vedení.

„Vyzývám členy Senátu, aby splnili svou ústavní povinnost a rychle potvrdili mé zbývající vysoce kvalifikované kandidáty, abychom mohli začít bez prodlení pracovat pro blaho amerického lidu,“ uvedl Trump v prohlášení.