František ubytuje bezdomovce v římském kostele

Barokní kostel svatého Kalixta v centru Říma se na popud papeže Františka změní v ubytovnu pro desítky bezdomovců. František se tak snaží pomoct lidem bez přístřeší, které překvapilo na italské poměry nezvykle mrazivé počasí. Již dříve hlava katolické církve vyzvala, aby auta a dodávky vlastněné Vatikánem parkovaly odemčené v okolí náměstí Svatého Petra a bezdomovci mohli přespávat uvnitř.

Kostel ze 17. století, kde se přes den v běžném provozu konají mše a náboženské kurzy pro seniory, zůstane od pátku otevřen i v noci a bude vybaven lůžky až pro 30 lidí bez domova a elektrickými přímotopy.

Stavba patří ke komplexu budov náležících Vatikánu, které se nacházejí téměř dva kilometry od samotného papežova sídla v římské čtvrti Trastevere.

Mrazivé počasí zasáhlo i Řím
Zdroj: ČTK/AP

V italské metropoli panovalo od minulého týdne velmi chladné počasí, kdy noční teploty klesaly až pod minus deset stupňů a zamrzaly proslulé římské fontány. Kvůli nočním mrazům zemřela v Itálii desítka lidí. Po přechodném oteplení se podle předpovědi má mráz opět vrátit.

František, který je znám vstřícností k lidem z okraje společnosti, v posledních dvou letech zřídil ve Vatikánu několik míst, kde se bezdomovci mohou umýt, nechat se ostříhat či získat zdravotní informace.