Neblafuji, další referendum o nezávislosti myslíme naprosto vážně, říká skotská premiérka

Šéfka skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová upozornila britskou premiérku Theresu Mayovou, že myslí naprosto vážně uspořádání druhého referenda ve Skotsku o nezávislosti, pokud Spojené království v rámci brexitu opustí jednotný evropský trh. Sturgeonová to řekla v rozhovoru poskytnutém zpravodajské stanici BBC.

Předsedkyně skotského kabinetu rovněž vyjádřila přesvědčení, že Mayová stále nemá žádný plán ohledně vystoupení Británie z Evropské unie. O tomto kroku rozhodli britští voliči v loňském červnovém referendu. Nicméně většina hlasujících skotských voličů, 62 procent, se vyslovila pro setrvání v Unii.

Britská vláda se podle skotské premiérky při jednáních nesmí soustředit jen na imigraci. Premiérka musí být ochotna přistoupit na kompromisy stejně jako Sturgeonová, chce-li mít na své straně Skotsko.

„Nemám pocit, že bych dnes věděla o jejích cílech při vyjednávání víc, než jsem věděla před deseti měsíci. A co je pravděpodobně ještě horší, nejsem si jistá, že ona sama dnes ví víc o svých vyjednávacích cílech, než věděla tehdy,“ dodala skotská představitelka.

Postup své vlády při vyjednávání o odchodu země z EU tvrdě kritizoval také britský velvyslanec při Evropské unii Ivan Rogers, který počátkem ledna z funkce odstoupil.

Theresa Mayová kritiku kvůli údajné nejasnosti své strategie pro jednání o odchodu z EU odmítla. „V nadcházejících týdnech stanovím více podrobností svého plánu pro Británii. Ano, týká se to získání správné dohody pro brexit, ale je to také o ekonomické reformě. Je to o získání správné mezinárodní dohody, ale také o spravedlivé dohodě doma,“ řekla premiérka Spojeného království.

Mayová: Strategii pro brexit představíme v příštích týdnech (zdroj: ČT24)

Sturgeonová zdůraznila, že je ve hře nové hlasování Skotů o opuštění Velké Británie. „Udělají velkou chybu, jestliže si myslí, že nějak blafuju s vyhlídkou dalšího referenda o nezávislosti Skotska,“ řekla Sturgeonová.

Pakliže se Británie rozhodne opustit jednotný trh, je rozhodnuta „dát Skotsku možnost rozhodnout o tom, zda chce být svrženo z tvrdého brexitového útesu pravicovými konzervativními stoupenci brexitu, nebo zda si samo chce rozhodovat o vlastní budoucnosti“. Skotové o svém setrvání ve Velké Británii hlasovali již v roce 2014. Nadpoloviční většina jich podpořila pokračování společného státu. 

Volný pohyb, nebo volný trh?

Mayová se v rozhovoru se Sky News vyhnula přímé odpovědi na otázku, zda při jednáních dá přednost omezení imigrace z členských zemích Evropské unie před privilegovaným přístupem Británie na jednotný trh evropského bloku.

Na přímou otázku k této věci odpověděla, že je chybné chápat kontrolu nad volným pohybem a volná obchod jako dvě odporující si části rovnice. „Jsem smělá v tom, co můžeme naším vztahem s EU získat pro Spojené království, protože to podle mě bude dobré pro Evropskou unii. Moje úvahy tak vůbec nejsou zmatené,“ řekla.

Kampaň za brexit
Zdroj: Toby Melville/Reuters

V této souvislosti vysvětlila, že se na kontrolu přistěhovalectví a na vyjednání dobré obchodní dohody nedívá jako na problém buď, anebo. „Mimo Evropskou unii budeme moci kontrolovat migraci a stanovit vlastní pravidla pro lidi přicházející do Spojeného království, zároveň jako součást výstupové dohody budeme usilovat o to, abychom získali co nejlepší dohodu o vzájemném obchodování s Evropskou unií,“ dodala.

Portál Politico z rozhovoru usuzuje, Mayová naznačila možnost odchodu Británie z jednotného trhu.

V rozhovoru Mayová uznala, že příprava k výstupovým rozhovorům již nějakou dobu trvá, upozornila však, že žádné plány na brexit neexistovaly. „Proto pro nás bylo důležité získat nějaký čas, abychom se mohli na problematiku podívat. To je také důvod, proč aktivujeme (článek 50 lisabonské smlouvy) do konce března tohoto roku,“ řekla.

Vydáno pod