„Ne optimismus, potřebujete naději,“ řekl papež stovkám Italů, kteří přežili zemětřesení

Rodiny, které zasáhlo zemětřesení ve střední Itálii, budou potřebovat delší čas na to, aby se vyrovnaly s ranami, když přišly o své blízké a domovy. Papež to prohlásil na audienci ve Vatikánu, kde se setkal s 500 přeživšími. „Není tu místo k optimismu. K obnově je třeba naděje,“ řekl jim František.

Střední Itálií otřáslo zemětřesení o síle 6,2 Richterovy škály 24. srpna 2016. Vyžádalo si skoro tři stovky mrtvých. Obce jako Amatrice, Accumoli či Pescara del Tronto byly takřka srovnány se zemí.

František navštívil oblasti zasažené zemětřesením až v říjnu, protože nechtěl „být na obtíž“ a komplikovat humanitární akce hned po katastrofě. „Modlím se za vás!“ prohlásil tehdy.

V audienční síni nyní uspořádal zvláštní setkání s přeživšími. Tisíce lidí včetně dětí mu nosily fotografie a kresby svých blízkých.

Papež vzpomínal na den tragické události. Cítil prý velkou bolest, s níž pak šel na mši. Přeživší chválil za to, že i přes své utrpení zůstali ve zničených městech.

„Každý z vás nějak trpěl. Někteří ztratili hodně - děti, rodiče, manžele. Ticho, péče a něžné srdce pomáhají léčit bolest ze ztráty,“ prohlásil František.

Redaktor RAI: Papež vyjádřil obětem solidaritu (zdroj: ČT24)

Před modlitbou Zdrávas Maria papež poděkoval přeživším, duchovenstvu a dobrovolníkům, kteří tuto bolest sdíleli.

Zemětřesení jsou v Itálii poměrně častá. Jen od roku 2000 jich 16 dosáhlo síly větší než 4,5 stupně Richterovy škály. Tento jev, vyvolaný pohybem zemských desek, má také na svědomí přesuny obyvatel z často postižených oblastí do nových měst nebo dokonce do jiných italských provincií.

Třeba loni v říjnu zasáhlo zemi zemětřesení o síle 6,6 desetiny stupně, které bylo cítit od Bolzana po Neapol. Dvě desítky lidí byly zraněny a dalších 15 tisíc muselo opustit své domovy.