Silvestrovské sexuální útoky tentokrát zaměstnaly policii v Rakousku

Události: Rakouská policie pátrá po silvestrovských útočnících (zdroj: ČT24)

Rakousko se zabývá několika oznámeními sexuálního obtěžování během silvestrovských oslav. Ženy jej náhlásily v Innsbrucku, Salcburku, Štýrském Hradci a ve Vídni. Obětí se přihlásilo osmnáct, kromě místních i dívky z Itálie, Německa či Švýcarska. Policie si myslí, že viníky je pět až šest mužů – patrně z Asie. Vyloučit ale nelze ani pachatele severoafrického původu.

V Innsbrucku na tržišti obtěžovala v noci několik žen skupina mužů, kteří byli podle serveru listu Kurier jižního vzezření a mladší 30 let. Podle obětí měli černé vlasy a vousy. Policisté se domnívají, že útočníci v Innsbrucku bydlí.

„Prověřili identitu všech lidí, kteří byli na místě kontrolováni, výsledek je bohužel negativní. Teď prověřují všechny ubytovny pro žadatele o azyl,“ uvedl velitel policie v Innsbrucku Martin Kirchler.

Novinář Schuster: V Innsbrucku i v Kolíně nad Rýnem žijí bandy Maročanů (zdroj: ČT24)

„Pachatelé obklopili tancující ženy a pak se jich dotýkali na intimních místech a částečně je líbali,“ popsal Ernst Kranebitter z kriminální policie.

V menší míře mělo dojít k sexuálním útokům také v Salcburku, Vídni nebo Štýrském Hradci. V Salcburku policie zadržela silně opilého osmnáctiletého afghánského žadatele o azyl, který obtěžoval na náměstí jednatřicetiletou Němku. Ženu se snažil líbat a osahávat.

Šestadvacetiletá žena ze Štýrského Hradce (Graz) zase vypověděla, že ji na cestě domů ze silvestrovských oslav obtěžovali v centru města dva neznámí muži. Podle ní šlo pravděpodobně o cizince ve věku 25 až 35 let. Oba měli tmavé vlasy a jeden i tmavou bradku.

Ženy před silvestrem dostávaly alarmy

Rakouská policie rozdávala zdarma ženám před silvestrem kapesní alarmy, které jim měly pomoci, pokud by se během oslav dostaly do nebezpečí. Strážci zákona tak reagovali na události z předloňských silvestrovských oslav, kdy bylo z několika měst v Německu i v Rakousku hlášeno sexuální napadání a okrádání žen.

Nejvíce incidentů poznamenalo vítání roku 2016 v německém Kolíně nad Rýnem, kde policie do současné doby přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli sexuálním deliktům včetně znásilnění. Většina podezřelých spadá podle prokuratury do obecné kategorie uprchlíka. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů a Alžířanů.

Tentokrát tam byly oslavy až na drobné potyčky klidné. Policie nasadila téměř 2 tisíce mužů, desetkrát víc než loni. Přesto sklidila kritiku od šéfky Strany zelených za to, že většina kontrolovaných pocházela ze severní Afriky. Policie se brání tím, že jí nešlo o vzhled, ale o chování.

„Zjistili jsme, že mezi nimi jsou osoby pod vlivem alkoholu, a – jak mi bylo řečeno – postávaly a byly agresivní. Bylo jasné, že pokud včas a důsledně nezasáhneme, tak se něco stane,“ uvedl policejní prezident Jürgen Mathies.