Nový rok se vydal kolem světa. Vítají ho nebeské ohně

Svět vítá nový rok 2017. Po prvních tichomořských ostrovech slavila například Austrálie a první asijské státy. Jako každý rok australským oslavám dominoval velkolepý ohňostroj v Sydney. Během světelné show vzdala země hold letos zesnulým hudebníkům Davidu Bowiemu a Princovi.

Jako první vstoupily do nového roku už v našich dopoledních hodinách tichomořské ostrovy - Samoa, Tonga a Kiribati. Z větších zemí se pak prvních oslav dočkali lidé na Novém Zélandu a v Austrálii. V centru Sydney se očekával více než milion lidí.

Velkolepým ohňostrojem přivítal nový rok také Hongkong. Město přichystalo pro diváky desetiminutovou světelnou show. Oslavy zahájilo také Japonsko, tisíce lidí v Tokiu vypustily při příchodu nového roku balonky naplněné heliem. Rok 2017 pak začal i ve východních částech Ruska.

Zvýšená bezpečnost

Evropské metropole před oslavami Nového roku zpřísňují bezpečnostní opatření. Většina hlavních měst nasazuje hlídky o tisících policistů i vojáků a v důsledku berlínského útoku bude i víc bariér střežících vjezdy na rušná místa.

Francouzský ministr vnitra Bruno Le Roux uvedl, že Silvestr a prvního ledna bude hlídat ulice víc než 96 tisíc policistů, včetně sedmi tisíc vojáků. Tisíce policistů nasadí i Madrid, kde teroristé naposledy naplno udeřili před 12 lety. Rekordní množství policistů bude hlídat i britskou metropoli, jen v centru Londýna jich budou skoro čtyři tisíce.

Nový rok 2017 pak oficiálně začne o vteřinu později, a to následkem přestupné sekundy, o kterou se končící rok prodlouží. Důvodem takovýchto úprav, se kterými se začalo v roce 1972, je sjednocení koordinovaného světového času, který je založen na mimořádně přesných atomových hodinách, s méně disciplinovaným astronomickým časem. Rotace Země je totiž nepravidelná a zpomaluje se, takže vzniká rozdíl mezi oběma časy.

Vydáno pod