AFP: Šéfka MMF uznána vinnou, nebude však potrestána

Zpravodaj ČT Petr Zavadil: Je to poměrně překvapivé rozhodnutí (zdroj: ČT24)

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová byla uznána vinnou, nebude ale potrestána. Informovala o tom agentura AFP. Lagardeová čelila obvinění z nedbalosti, kvůli které přišel stát o peníze. Případ se týká období, kdy byla ministryní financí Francie. Zatím není jasné, zda uznání viny povede k odchodu Lagardeové z čela mocného úřadu. V případě odsouzení k trestu se to předpokládalo.

Soud se týkal sporné arbitráže z roku 2008, která za jejího působení na postu francouzské ministryně financí dopomohla kontroverznímu podnikateli ke stovkám milionů eur. Hrozil jí až rok vězení a pokuta do výše 15 tisíc eur (405 tisíc korun).

Arbitráž přiřkla 403 milionů eur (10,9 miliardy korun) ze státní pokladny podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho dlouholetém sporu se státní bankou Crédit Lyonnais. Tapie se tehdy přátelil s tehdejším prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Lagardeová jako Sarkozyho ministryně tehdy rozhodla, že vleklý spor se vyřeší v rozhodčím řízení, což je považováno za velice neobvyklé. Vzniklo podezření, že se jednalo o něčí nekalý úmysl, a arbitráž byla v roce 2015 zrušena, soud přikázal Tapiemu peníze státu vrátit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Žaloba někdejší ministryni hospodářství, financí a zaměstnanosti neobviňovala z osobního obohacení, ale z nedbalosti, která připravila stát o peníze. Lagardeová před zvláštním republikovým soudním dvorem vinu rezolutně popřela. Také generální prokurátor při procesu prohlásil, že neexistují důkazy, jež by umožnily odsoudit Lagardeovou k nějakému trestu.

Lagardeová se pondělního soudního stání nezúčastnila. Její advokát po rozsudku jen řekl, že zváží odvolání. Mluvčí MFF sdělil, že vedení organizace se brzy sejde.

„Soudní jednání neposílilo jinak dost slabé obvinění,“ prohlásil minulý týden generální prokurátor. Podle něj se v případu nemělo vůbec hovořit o nějaké žalobě. Je nezbytné nezaměňovat trestní nedbalost a špatnou politickou volbu, zdůraznil generální prokurátor Jean-Claude Marin.

Žalobu vyšetřujících soudců proti 60leté političce posuzoval od 12. prosince zvláštní republikový soudní dvůr, který se skládá ze tří soudců, šesti poslanců a šesti senátorů. Jako jediný justiční orgán ve Francii je kompetentní k soudnímu stíhání nynějších i bývalých francouzských ministrů. Postoj generálního prokurátora byl pro tribunál jen doporučením.