Člověk v tísni čelí ruské propagandě. Ta chce zdiskreditovat jeho práci na východě Ukrajiny

Ruská televize TVC odvysílala dokument o práci humanitárních organizací v Doněcku na území, která nejsou pod správou ukrajinské vlády. V dokumentu zazněla mnohá obvinění vůči české humanitární organizaci Člověk v tísni včetně údajných korupčních praktik a zapojení do špionáže. Podle ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka reportáž nepředkládá ani jeden důkaz, jenž by obvinění dokazoval, a jejím cílem je zdiskreditovat práci organizace v Doněcku a jeho okolí.

„Důrazně odmítáme všechna obvinění. Člověk v tísni je transparentní a nestranná organizace, která se nepodílí na žádných nelegálních aktivitách. Reportáž a způsob, jakým byla připravena, jsou typickou ukázkou propagandy,“ zdůraznil Pánek.

Separatisté odňali v minulém týdnu Člověku v tísni akreditaci, jež je nutným dokumentem k provádění humanitárních aktivit v povstalecké Doněcké lidové republice. „Doněcké úřady obnovovaly akreditaci každý týden. Takže nás měly na velmi krátkém laně,“ dodal Pánek a vysvětlil jedno z údajných obvinění.

Osobní údaje příjemců pomoci je nezbytné sbírat

To se týkalo sběru osobních údajů o příjemcích pomoci. „My musíme ručit za to, že víme, komu pomoc přichází. A jestliže někomu předáváme pomoc v úhrné výši stovek milionů korun, tak musíme mít informace o tom, kdo ji dostal či kde bydlí,“ vysvětlil Pánek. 

„Každopádně od začátku našeho působení na východní Ukrajině pracujeme na obou stranách konfliktu a to i přesto, že nám to přináší značné problémy. Děláme to proto, že ctíme neutralitu a nezávislost humanitární pomoci,“ připomněl Pánek. 

Realitou zůstává, že jsme v Doněcku a okolí od roku 2014 pomohli statisícům lidí sužovaným konfliktem a po odebrání naší akreditace zůstalo více než 137 000 lidí uprostřed zimy zcela bez pomoci.
Šimon Pánek
ředitel organizace Člověk v tísni
Pánek: Ctíme neutralitu a nezávislost humanitární pomoci (zdroj: ČT24)

Člověk v tísni pracuje na východní Ukrajině od srpna 2014. Nadále působí na územích pod kontrolou ukrajinské vlády a na separatistických územích v Luhansku. Od listopadu 2014 poskytl na území pod nadvládou separatistů potravinovou pomoc téměř 570 000 lidí a téměř 296 000 lidí získalo díky Člověku v tísni přístup k vodě a hygienickým pomůckám.