Vynořili se „jako duchové“. IS donutil irácké síly v Mosulu k ústupu

Zpravodaj ČT: Obrněná irácká divize není na boj ve městě řádně vycvičená (zdroj: ČT24)

Irácké síly se musely kvůli silnému protiútoku ze strany Islámského státu (IS) stáhnout z blízkosti řeky Tigris v Mosulu. V úterý vojáci obsadili strategickou nemocnici, což bylo považováno za jeden z největších úspěchů bojů o město. Radikálové pak ale Iráčany překvapili. Podle šéfa amerických vojenských operací proti IS může bitva o Mosul trvat ještě řadu měsíců.

Provládní síly zatím dobyly asi čtvrtinu města, radikálové ale teď překvapili devátou obrněnou divizi. Když vojáci v úterý vjeli do čtvrti Vahda, v níž je nemocnice, nenarazili téměř na žádný odpor.

Najednou ale bylo vše jinak. „Jakmile jsme nemocnici obsadili, otevřely se brány pekla. Útočili odevšad, z každé ulice a domu v blízkosti nemocnice,“ sdělil agentuře Reuters armádní zdroj.

Bojovníci IS proti jednotkám obsazujícím nemocnici poslali šest sebevrahů. Zřejmě využili tunelů pod nemocnicí a jimi poslali atentátníky. Vyloučeno ale není ani to, že se schovávali přímo v areálu nemocnice. „Jsou jako duchové,“ prohlásil armádní zdroj.

Ukazuje se, že čím víc se bude irácká armáda přibližovat k Tigridu, tím složitější bude používat obrněnou techniku, protože východní předměstí nejsou tak obydlená jako centrum. Obrněná technika je jednou z mála výhod, kterou kromě leteckých úderů irácké jednotky mají vůči obráncům ze strany IS.
Jakub Szántó

Koaliční letadla pak zasáhla jednu budovu nemocničního komplexu, z níž radikálové na vojáky útočili granátomety. Mosul je baštou IS v Iráku a na straně radikálů bojují stále asi tři tisíce lidí.

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Irácká armáda (v červnu 2014) před IS utekla a teď se snaží napravit reputaci. Je pravda, že se jí to celkem daří. Iráčané bojující v Mosulu jsou vycvičeni Američany či Jordánci, takže jejich úroveň je zřejmě mnohem vyšší než u vojáků, kteří tam byli dříve.
Pavel Novotný
editor ČRo Plus

Irák údajně odstoupil na nátlak Íránu od taktiky nechat na západě města koridor, kterým by odcházeli civilisté i bojovníci.

„Je to pravda. Ze začátku se vůbec neočekávalo, že by došlo k celkovému obklíčení. Očekávalo se, že irácká armáda bude postupovat jako v minulosti, to znamená, že nechá koridor. Jde o to, že by radikálové velmi pravděpodobně tímto směrem putovali do Sýrie a přidávali se k syrským radikálům, což by ztížilo situaci Bašára Asada, který má nyní velkou převahu,“ podotkl Novotný.

Organizace OSN odhadla, že v listopadu padlo v Mosulu na straně vojska až 2000 lidí. Zdroj agentury Reuters k bojům ve čtvrti Vahda řekl, že tam vojsko přišlo o 20 osob a že IS poškodil asi dvě desítky obrněných vozidel. Samotná irácká armáda čísla nekomentuje.

V Mosulu zůstává zhruba milion civilistů. „Do města vstupují jen příslušníci iráckých vládních sil. Ani Kurdové ani šíitské milice tam nevstupují. Jde o to, aby to obyvatelstvo převážně sunnitského vyznání nepovažovalo za nějakou provokaci,“ konstatoval editor ČRo Plus Pavel Novotný.

Americký generál: Dobytí Mosulu zkázu IS neznamená

Americký generál Stephen Townsend přitom tvrdí, že boje mohou trvat ještě dlouhé týdny nebo měsíce. Zdůraznil, že vítězství v Mosulu nebude znamenat zničení IS. „V Iráku jsme ještě neskončili. Zbývá vyčistit asi třetinu údolí řeky Eufrat směrem k syrské hranici,“ dodal s tím, že jednotky v Iráku čekají ještě „tvrdé boje“.

I po porážce takzvaného chalífátu zůstane IS podle Townsenda hrozbou. „Dokud budou existovat, budou i nadále plánovat útoky proti Západu. Podle mého názoru nejlepším způsobem, jak toto riziko útoků na Francii, Spojené státy či Západ snížit, je vyhnat je z Mosulu, vyhnat je z Rakky (bašta IS v Sýrii) a pronásledovat je až do pouště,“ konstatoval generál.