NATO a EU se dohodly na užší spolupráci v obraně a kyberbezpečnosti

Severoatlantická aliance a Evropská unie budou daleko úžeji než dosud spolupracovat v oblastech jako jsou obrana proti hybridním a kybernetickým hrozbám, operace na moři, vojenská cvičení či rozvoj obranných schopností. Na společném postupu v podobě 42 konkrétních kroků se paralelně dohodli ministři zahraničí zemí Aliance a členské země Evropské unie.

„Silnější NATO je dobré pro EU a silnější EU je dobrá pro NATO,“ řekl odpoledne generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg na společné tiskové konferenci s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou. Posílení strategického partnerství obou organizací je nyní podle Stoltenberga důležitější než kdy dříve.

Podle Mogheriniové je dnešní rozhodnutí dokonce „začátkem nové éry“. Oněch 42 konkrétních kroků, které začnou podle ní být neprodleně realizovány, daly obě organizace dohromady společně. „Nejsou tam návrhy EU a návrhy NATO,“ upozornila.

Poznamenala, že nejen Evropané, ale i lidé jinde na světě by současné hrozby neměli podceňovat. „Nikdy jsme nezažili takové překrývání krizí ve světě. A určitě je pod zátěžovým testem to, čemu se dá říkat na pravidlech postavený světový řád, rámovaný systémem Spojených národů,“ uvedla. 

Zaorálek před jednáním představitelů NATO a EU (zdroj: ČT24)

Členské země EU, které spolupráci potvrdily při jednání svých ministrů financí, zdůraznily, že kooperace s Aliancí je pro EU prioritou. Zdůraznily, že státy EU mají k dispozici „jednu sadu sil“, které mohou využívat v různých rámcích.

„NATO a EU čelí sérii nebývalých bezpečnostních výzev vycházejících z jihu a východu,“ upozornila v prohlášení Aliance. „Celkový cíl NATO a EU zůstává stejný: zachovat mír a stabilitu a podporovat bezpečnost našich občanů,“ poznamenala Aliance v prohlášení k dohodě.

NATO a EU dosud příliš nespolupracovaly

Unie a Aliance mají společných 22 členů a obě mají centrály v Bruselu. Přesto spolu obě organizace v zásadě nespolupracovaly, situace se začala měnit až v posledních letech, především v souvislosti s ukrajinskou krizí a rostoucími otazníky kolem záměrů Ruska.

Záměr obou organizací spolupracovat byl zformulován ve společné deklaraci podepsané letos v létě na summitu NATO ve Varšavě Stoltenbergem a šéfy Evropské komise a Evropské rady Jeanem-Claudem Junckerem a Donaldem Tuskem. Úterní krok je rozvinutím tehdy oznámeného záměru společného postupu v sedmi širokých oblastech.

Vydáno pod