Osmitýdenní boje o Mosul vyhnaly z domovů sedmdesát tisíc lidí

Jakub Szántó: Před mosulskými boji uteklo už 70 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Irácké vládní síly a radikálové ze samozvaného Islámského státu svádí už osmý týden boj o strategické město Mosul na severu země. Vleklá bitva, která přinesla tisícové ztráty na životech, už vyhnala z domovů přes sedmdesát tisíc lidí. Počet uprchlíků ve válkou rozvráceném Iráku dosáhl počtu 3,1 milionu osob.

Ofenziva u Mosulu začala 17. října a představuje největší iráckou vojenskou operaci od americké invaze v roce 2003.

Na dobývání města, kterému dva roky vládli islamisté, se podílejí desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu operaci podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.

Irácká armáda v úterý postoupila do blízkosti řeky Tigris, která protéká centrem města. Zatímco na východě Mosulu proti IS postupují speciální jednotky, z jihovýchodu útočí devátá obrněná divize. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Islamisté stále ovládají tři čtvrtiny Mosulu, kde žije asi milion obyvatel. „Jsou dobře vycvičení, mají finanční zdroje a měli dostatek času se připravit. I kvůli tomu dochází k tvrdým bojům,“ dodal.  

Podle bilance OSN jen v listopadu přišlo o život 1959 příslušníků iráckých bezpečnostních složek a dalších 450 jich utrpělo zranění, v bojích či při jiných násilnostech zahynulo také 926 civilistů, a velký podíl si na ztrátách připisuje právě severoirácká bitva.

V táboře: Fronty na vodu, jídlo i benzín

Před mosulskými boji uteklo už sedmdesát tisíc lidí a mnoho z nich našlo útočiště v uprchlických táborech po celém severu země. Jak zjistil blízkovýchodní štáb České televize, zdejší podmínky ale rozhodně nejsou vyhovující.

„I když se tu nestřílí a nehrozí výbuchy, život je tu drsný,“ referuje z Iráku zpravodaj Jakub Szántó. „Dennodenní realita se dělí na dlouhé fronty na vodu a jídlo a ještě delší na benzín.“ Ten uprchlé rodiny využívají k vaření a topení.

Irácká žena
Zdroj: ČT24

Příkladem rodiny, která prchla před boji irácké armády a islamistů, byla ta Lamy Chalafové. Devět dospělých a dětí nyní přespává v igelitovém stanu, a to v době, kdy noční teploty v severním Iráku padají k nule. „Dávají nám tu všechno. Jen vody je málo a pak musíme dlouho čekat. A dobré to není ani s doktory,“ říká uprchlice Chalafová.

Před nadcházející zimou jsou nejdůležitější dodávky matrací, pokrývek, balené vody, topiva přímotopů. Díky tomu, že se mosulská operace chystala několik měsíců, měly i humanitární organizace pod vedením OSN dost času na přípravu. Jejich pomoc už dosáhla 45 milionů dolarů.