Posádka ISS je opět šestičlenná, velí jí žena

Kosmická loď Sojuz MS-03 dopravila na Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS) novou posádku. Velet jí bude Američanka Peggy Whitsonová, kterou jako první ženu čeká již druhé velení na ISS. Spolu s ní přiletěl Rus Oleg Novickij a Francouz Thomas Pesquet jako zástupce Evropské vesmírné agentury a doplnili tři dosavadní obyvatele orbitální stanice. Ve vesmíru stráví půl roku.

Peggy Whitsonová se na Mezinárodní vesmírnou stanici vrací podruhé jako její velitelka, poprvé se tak stalo v roce 2007. Současně s ní a dvěma dalšími členy posádky, kteří s Whitsonovou přiletěli, zůstává na stanici i další trojice, která je na ISS již od října na čtyřměsíční misi. Ruské kosmounauty Sergeje Ryžikova a Andreje Borisenkova na ní doprovází americký astronaut Robert Kimbrough.

Pouze tříčlenná byla posádka vesmírné stanice od konce října, kdy skončila předchozí mise a její tři členové v Sojuzu MS-01 odletěli na planetu. Opět posílenou posádku přivítal na ISS ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír Charles Bolden. „Díváme se na vás a nemůžeme být více hrdí,“ řekl jí.

Sojuz MS-03 odstartoval z Bajkonuru ve čtvrtek, k ISS se připojil v sobotu večer středoevropského času. Posádka lodi vstoupila na stanici po necelých třech hodinách poté, co prověřili bezpečnost a správnou funkci všech systémů. Domů poletí členové mise nazvané Expedice 50/51 příští rok v květnu. Trojice, která na stanici přicestovala v říjnu, by měla skončit dříve a vrátit se na Zemi v březnu.