Oteplování jako čínský výmysl? Peking to odmítá, od Trumpa očekává moudré kroky

Klimatické konferenci v marockém Marrákeši vévodí obavy z dalších Trumpových kroků. Náměstek čínského ministra zahraničí Liou Čen-min odmítl jeho tvrzení, že globální oteplování je výmysl Číny, která chce poškodit americkou ekonomiku. Náměstek připomněl, že Trumpovi předchůdci z řad republikánů patřili mezi strůjce jednání o změnách klimatu.

Trump během prezidentské kampaně označil klimatické změny za podvod a odmítl dál přispívat do programů OSN, které mají za cíl snížit globální oteplování. Prohlásil taky, že hodlá oživit americký uhelný sektor.

Globální oteplování označil miliardář za poplašnou zprávu vytvořenou Čínou s cílem snížit konkurenceschopnost amerických výrobců.

Peking to ale důrazně odmítl. „Když se podíváte na historii jednání o klimatických změnách, zjistíte, že je ve skutečnosti inicioval Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) s podporou (amerických) republikánů během vlády Ronalda Reagana a George Bushe staršího na konci 80. let,“ konstatoval náměstek šéfa čínské diplomacie Liou.

Trumpa přitom vyzval, aby přijal „moudré rozhodnutí“ ohledně závazku USA v boji proti globálnímu oteplování. Na nového šéfa Bílého domu apeloval v tomto duchu i francouzský prezident Francois Hollande.

Na 200 zemí se po dlouhém vyjednávání dohodlo na nové smlouvě na loňském summitu v Paříži. Dohoda má udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. V platnost vešla v listopadu poté, co ji k radosti ekologických aktivistů ratifikovali i největší světoví znečišťovatelé ovzduší, tedy Čína a USA.

Trump může jednat rychle, obávají se právní experti

Překvapivé Trumpovo vítězství by ale mohlo vše změnit. Dohoda ukládá, že jednotlivé země od ní smějí odstoupit nejdříve za čtyři roky, tedy v době, kdy se budou konat příští americké prezidentské volby.

Právní experti si ale myslí, že by Trump tato nařízení mohl obejít a zrušit účast Spojených států v pařížské dohodě do jednoho roku, jelikož by mohl vypovědět Rámcovou úmluvu OSN o změně klimatu z roku 1992.

Ta je předchůdkyní pařížské dohody a má pouze roční výpovědní lhůtu. Odstoupení od Rámcové úmluvy by automaticky zrušilo účast USA v pařížské dohodě, protože obě dohody jsou provázané.