U dalších voleb vás nechceme, oznámila Američanům ruská diplomacie

Američtí diplomaté nebudou moci za dva roky monitorovat situaci v Rusku během prezidentských voleb. Podle agentury RIA Novosti to oznámilo Washingtonu ruské ministerstvo zahraničí. Rusové budou v roce 2018 volit novou hlavu státu. Při posledním hlasování o složení Státní dumy, letos v září, slavilo triumf proputinovské Jednotné Rusko.

Ruské ministerstvo zahraničí zaslalo příslušným orgánům v USA diplomatickou nótu, v níž jim sdělilo, že během příštích voleb v Rusku nebudou moci američtí diplomaté sledovat situaci na místě. Informovala o tom Ria Novosti s odkazem na vysoce postaveného ruského činitele.

Jde o reakci na to, že americké úřady dělají obstrukce ruským diplomatům, kteří se snaží monitorovat dění během amerických prezidentských voleb a zjišťovat, zda nedošlo k porušení pravidel, řekl agentuře náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Washington viní Rusko z kybernetických útoků

USA začátkem října oficiálně obvinily Rusko z kybernetických útoků na řadu amerických cílů včetně Demokratického národního výboru. Bílý dům se nechal slyšet, že na ruské útoky bude reagovat „odpovídajícím způsobem“.

Podle týmu kolem demokratky a prezidentské kandidátky Hillary Clintonové se Rusové snaží dostat do Bílého domu jejího soupeře – republikána Donalda Trumpa, jenž je známý svým vstřícným postojem k Rusku a lichotivými poznámkami na adresu šéfa Kremlu. Rusové prý instruují server WikiLeaks, který zveřejnil několik balíků dat ukradených demokratům.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ale považuje tvrzení o zasahování Ruska do amerických voleb za směšné. „Všichni v USA teď tvrdí, že je to Rusko, kdo řídí (americké) prezidentské volby, my jsme ale neviděli jediný důkaz,“ konstatoval šéf ruské diplomacie. Obvinění odmítá i šéf Kremlu Vladimir Putin.