Mayová trvá na tom, že vyjednávání o brexitu spustí do konce března

90' ČT24: Kdy odejde Velká Británie z Evropské unie? (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová hodlá i nadále zahájit oficiální vyjednávání o odchodu země z Evropské unie do konce března. Uvedla to v telefonických rozhovorech s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Je si také jistá, že vláda uspěje s odvoláním, které podala proti čtvrtečnímu rozhodnutí britského vrchního soudu. Dalšímu vývoji kolem brexitu se věnovala i páteční Devadesátka na téma Kdy odejde Velká Británie z Evropské unie?

Britský vrchní soud rozhodl, že vláda nesmí oficiálně spustit odchod země bez souhlasu parlamentu. Konečné slovo bude mít zřejmě nejvyšší soud. Mayová chce dodržet původní termín a článek 50 Lisabonské smlouvy aktivovat nejpozději v březnu příštího roku.

Mayová řekla v rozhovorech s Junckerem a Merkelovou, že ji rozhodnutí soudu zklamalo. Vyjádřila v nich ale také přesvědčení, že vláda odvolání vyhraje, a bude tak schopná dodržet plánovaný harmonogram. 

O vývoji po čtvrtečním soudním verdiktu se Mayová rozhodla také telefonicky mluvit s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, upřesnil premiérčin úřad.

Myslím si, že problém není to, jestli britský parlament dá, nebo nedá souhlas, ale to, že může dát své britské premiérce určité limity dalšího vyjednávání a podmínky, jak ten brexit má vypadat.
Jiří Pospíšil
europoslanec (nestr. za TOP 09 a STAN)

Pokud by vláda odvolání prohrála, musela by zřejmě předložit členům obou komor parlamentu ke schválení nový zákon. To by zahájení brexitu zkomplikovalo či přinejmenším zpomalilo. Jak poslanci, tak členové Sněmovny lordů by totiž mohli podávat pozměňovací návrhy a mohli by podle BBC žádat třeba podrobnější informace k vyjednávací strategii vlády nebo možná i druhé referendum.

Theresa Mayová a Donald Tusk
Zdroj: Reuters

„Další oddalování není v zájmu nikoho,“ zdůraznil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier při setkání v Berlíně se svým britským protějškem Borisem Johnsonem. Ten řekl, že Německo by nemělo v rozhodnutí soudu příliš hledat nějaké jinotaje.

Neúspěch britské vlády u nejvyššího soudu by byl také vodou na mlýn těm silám, které volají po předčasných parlamentních volbách v Británii, což vláda dosud rezolutně odmítá. Bookmakeři podle Reuters po čtvrtečním soudním verdiktu nevylučují předčasné volby v příštím roce, ale favoritem je stále plánovaný volební rok 2020.

Nejvyšší soud se k odvolacímu procesu v této kauze poprvé ve své historii sejde kompletní, tedy za účasti všech 11 soudců. Nejvyšší soud se podle BBC má případem zabývat začátkem prosince, ale rozhodnutí může oznámit až v lednu. Podle agentury Reuters je ale nepravděpodobné, že by parlament popřel březnové referendum o brexitu jeho zablokováním.

Uložit