Odpor Afriky proti mezinárodnímu soudu pokračuje. Dalším v řadě je Gambie

Po Jihoafrické republice a Burundi vypovídá své členství z Mezinárodního trestního soudu také Gambie. Podle ní se soud zaměřuje téměř výhradně na Afričany a „ignoruje válečné zločiny na Západě“.

„Vláda Islámské republiky Gambie tímto dává všem na vědomí, že stahuje své členství v Mezinárodním trestním soudu,“ uvedl ve státní televizi ministr informací Sheriff Bojang. Podle něj soud záměrně přehlíží válečné zločiny na Západě – jako příklad uvedl bývalého britského premiéra Tonyho Blaira v otázce války v Iráku.

Podle Bojanga je ICC „mezinárodní bělošský soud pro trestání a ponižování barevných, zejména Afričanů“.

Gambie, kde od roku 1994 vládne prezident Yahya Jammeh, má přitom s respektováním lidských práv dlouhodobé problémy. V prosinci se zde konají volby, opoziční vůdce Ousainou Darboe i dalších 18 jeho spojenců bylo ale letos odsouzeno k tříletému vězení.

Vláda JAR minulý týden oznámila, že zákon o odstoupení z ICC hodlá brzy předložit parlamentu. Záměr vystoupit z ICC ohlásila loni poté, co Pretorie sklidila kritiku za to, že nezadržela súdánského prezidenta Umara Bašíra, když byl v zemi krátce na návštěvě.

Jihoafrický nejvyšší odvolací soud tehdy uvedl, že vláda Jacoba Zumy porušila závazky vůči ICC, a jednala tak protizákonně. Bašíra ICC stíhá kvůli podezření ze spáchání genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

Vystoupení z ICC nedávno oznámil i středoafrický stát Burundi. Soud vyšetřuje politicky motivované násilí na jeho území.

  • ICC je první stálý nezávislý mezinárodní trestní tribunál. Funguje od roku 2002.
  • Sídlí v nizozemském Haagu a jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě.
  • Může vydávat mezinárodní zatykače a předvolávat účastníky řízení. Pravomoc ICC ale neuznává řada států, mimo jiné Rusko, Spojené státy, Čína nebo Izrael.
Vydáno pod