Chodit kolem továren zakázáno. Etiopská vláda přitvrdila, obyvatele přísně hlídá

Etiopská vláda vyhlásila týden po zavedení výjimečného stavu další mimořádná opatření. Zakázala sledování některých televizních stanic, zavedla částečný zákaz vycházení a omezila projevy opozičních stran i pohyb zahraničních diplomatů. Vláda tím chce předejít opakování násilných protestů, které poslední dobou nabraly na intenzitě a vyžádaly si desítky lidských životů.

Soubor omezení, která etiopská vláda zveřejnila v neděli, vyvolává obavy diplomatů. „Je výjimečný stav a my jsme připraveni na zákazy. Ale také bychom očekávali, že se uvolní prostor pro politickou diskusi, jak o tom mluvil prezident v parlamentu,“ citovala jednoho z nich agentura AFP. Diplomaté se z bezpečnostních důvodů od neděle nemohou vzdálit z hlavního města Addis Abeba více než 40 kilometrů.

Opozičním politickým stranám vláda zakázala sdělovat médiím stanoviska, která by ohrozila „suverenitu, bezpečnost a ústavní pořádek v zemi“. Opozice také nesmí vyzývat k násilí. Náboženským vůdcům vládní nařízení zakazuje politická prohlášení. Premiér Hailemariam Desalegn přitom minulý týden mluvil o záměru vlády „otevřít politický prostor“.

Příslušníci tajných služeb dostali právo provádět domovní prohlídky bez soudního příkazu. Kolem státních hranic vláda vyhlásila „červené zóny“, v nichž je zakázáno mít u sebe zbraň. V těchto oblastech vede i několik důležitých dopravních spojů.

Nově přijatá opatření zahrnují také zákaz pohybu kolem továren, farem a institucí, které se staly terčem útoků rebelů před dvěma týdny. Tyto útoky provázené protesty proti autoritářské vládě a omezování opozice vedly vládu k vyhlášení výjimečného stavu.

Další nová omezení se týkají televizních stanic, které vysílají do Etiopie ze zahraničí. Sdílení webových stránek těchto organizací na sociálních sítích je považováno za trestný čin. Podle AFP omezení dopadají i na zahraniční novináře.

Fotograf této agentury byl minulý týden v pátek zadržen ve městě Sebeta. Policisté ho odvezli na stanici a následně propustili. Právě zahraniční televize se staly hlavním zdrojem informací pro lidi, kteří se chtěli o protestech dozvědět více.

Protivládní protesty trvají ve státě Oromija již dva roky. Nejnovější vlna násilí vypukla 2. října, kdy policisté rozháněli demonstraci během náboženského svátku. Při panice, kterou zásah vyvolal, bylo ušlapáno 55 lidí.

  • Častým důvodem bývají spory o půdu a etnicky motivované stížnosti. 
  • V poslední době však lidé stále častěji kritizují vedení země, například za omezování svobody projevu. 
  • Podle vlády za těmito akcemi stojí místní rebelové a zahraniční oponenti.