HRW: Etiopská vláda se tiše zbavuje kritiků, zemřely desítky demonstrantů

Etiopské bezpečnostní síly zabily od 12. listopadu ve státě Oromija nejméně 75 protestujících. Informovala o tom organizace Human Rights Watch (HRW) s odkazem na místní zdroje. HRW apelovala na etiopskou vládu, aby respektovala právo na svobodu projevu a pokojné shromažďování.

Protesty zahájili studenti v městečku Ginchi, ležícím asi 80 kilometrů jihozápadně od hlavního města Addis Abeby, když se úřady chystaly vykácet les kvůli jednomu investičnímu projektu. Demonstrace se pak rychle rozšířily po celé Oromiji, kde žije odhadem 35 milionů Oromů - největší národnostní skupiny v zemi.

K revoltě se postupně přidávali farmáři a další obyvatelé, kteří odmítají navrhované rozšíření hranic Addis Abeby. V dotčené oblasti žije kolem dvou milionů lidí a mnozí se začali obávat, že tento plán povede k vysídlení oromských obyvatel žijících poblíž metropole.

Demonstranti prý obsadili některé vládní budovy

Místní obyvatelé HRW řekli, že demonstranti obsadili v některých oblastech vládní budovy poté, co je vládní úředníci opustili. Postavili také zátarasy, aby zabránili vojenským jednotkám proniknout do komunit. Podle místních médií byly také vypleněny některé farmy se zahraničními vlastníky.

Několik lidí podle HRW popsalo, jak v prosinci ozbrojené síly ve městě Walliso střílely do zástupu protestujících a těla pak nechaly ležet na ulicích. Řada svědků uvedla, že příslušníci bezpečnostních sil bili a zatýkali demonstranty, z nichž mnohé odvedli v noci z jejich domovů.

Nevím, kde jsou někteří z mých přátel. Po protestu zmizeli. Jejich rodiny tvrdí, že je odvedla policie.
Demonstrující student

Vláda vyhrožuje nasazením protiteroristických jednotek

Podle informací HRW bylo zabito celkem 75 demonstrantů, úřady ale připustily jen pět mrtvých. O život údajně přišli i příslušníci bezpečnostních sil. Vláda v úterý demonstranty obvinila, že jsou „v přímém spojení se silami, které převzaly poslání zahraničních teroristických skupin“. V této souvislosti uvedla, že na to budou reagovat protiteroristické jednotky.

„Reakce etiopské vlády na protesty v Oromiji vedla k řadě mrtvých a rychle zvýšila nebezpečí rozsáhlejšího krveprolití,“ upozornila zástupkyně afrického oddělení HRW Leslie Lefkowová. „Vládní označování převážně pokojných demonstrantů za 'teroristy' a nasazení vojenských sil je velmi nebezpečná eskalace této nestabilní situace,“ dodala.

Etiopie po protestech
Zdroj: Tiksa Negeri/Reuters

Etiopská vláda často spojuje své kritiky s terorismem. Kvůli protiteroristické proklamaci z roku 2009 úřady stíhají kromě demonstrantů a aktivistů i desítky novinářů či blogerů, upozorňuje HRW. Vláda navíc zasahuje do práce médií, takže je těžké získat informace z míst protestů, i když jsou sociální sítě plné fotografií a videí z demonstrací.