Haiti se obává hladomoru, dav zaútočil na auta s humanitární pomocí OSN

Události: Rabování na Haiti (zdroj: ČT24)

Hurikán Matthew, který minulý týden zabil na Haiti na tisíc lidí, zničil v této nejchudší americké zemi také zemědělskou úrodu. OSN se proto obává, že v zemi vypukne hladomor. Podle informací, jež má tato mezinárodní organizace k dispozici, je na Haiti v ohrožení akutní podvýživou více než 100 000 dětí.

„Je to katastrofa a může to znamenat, že tu budeme mít do půl roku hladomor,“ obává se ředitelka Programu OSN pro rozvoj (UNDP) na Haiti Yvonne Helleová. Dodala, že podle předběžných údajů bylo v postižených oblastech zničeno 60 až 80 procent úrody. Nejvíce zasáhl hurikán jih a jihozápad země. A právě odtamtud pochází většina domácí produkce potravin. Asi polovinu z celkové spotřeby potravin Haiti dováží ze zahraničí.

Lijáky, které hurikán doprovázely, a přílivové mořské vlny zaplavily na Haiti pole s úrodou. Silný vítr vyvracel mangovníky, kávovníky či kakaovníky – zdroje tržních plodin, jež Haiti vyváží. Podle expertů bude trvat nejméně pět let, než se plantáže obnoví.

OSN se kromě hladomoru obává i šíření epidemie cholery, která může vypuknout kvůli nedostatku pitné vody. Před šesti lety po ničivém zemětřesení si tato nemoc na Haiti vyžádala na 10 000 obětí. OSN proto nyní do země poslala milion dávek vakcíny proti choleře. Pomáhají i další humanitární organizace.

Rozčilený dav vyplenil auta s humanitární pomocí OSN

Rozhořčení Haiťané v sobotu vyrabovali nákladní auta s humanitární pomocí pro lidi postižené hurikánem Matthew. Stalo se tak krátce před návštěvou generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna v zemi. Střety byly zaznamenány ve městě Les Cayes, kde Pan Ki-mun slíbil, že na pomoc Haiti budou mobilizovány „veškeré zdroje“. Podle haitské vlády potřebuje naléhavě humanitární podporu více než 1,4 milionu lidí.

Zkáza po hurikánu Matthew
Zdroj: Reuters

K mnoha rodinám, jimž hurikán 4. října zničil úrodu a vodní zdroje, ještě žádná pomoc nedorazila, což vyvolává napjatou situaci.

Koordinátor americké pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedl, že základna OSN byla uzavřena poté, co byly v sobotu vypleněny dva kontejnery WHO s pomocí.

  • Hurikán Matthew byl nejsilnějším hurikánem v karibské oblasti od roku 2007 a největší škody způsobil právě na Haiti, kde udeřil minulý týden v úterý. V jeho důsledku přišlo o život na tisíc lidí a přes 175 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou.