Do Sýrie dorazila další pomoc z Česka – dialyzační jednotky i sušené mléko

Česko přepravilo do Sýrie letecky další humanitární pomoc, která navazuje na červnovou zásilku za tři miliony korun. Armádní letoun CASA přepravil do země zmítané občanskou válkou několik dialyzačních jednotek, invalidní vozíky a sušené mléko ze státních hmotných rezerv. Další lety budou následovat v příštích dnech. Pomoc bude v zemi distribuovat Syrský arabský červený půlměsíc.

S nynější zásilkou do Sýrie odletěl i náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, který bude v zemi v následujících dnech jednat se zástupci syrské vlády. Mimo jiné o zajištění humanitárního přístupu do všech oblastí Sýrie včetně Aleppa a nutnosti obnovení příměří a zahájení politických rozhovorů.

Zdravotnické pomůcky a materiál by se měl dostat i do těžko přístupných konfliktních zón. V červnové letecké dodávce Syrský arabský červený půlměsíc dostal mobilní kuchyně, invalidní vozíky, berle, chodítka a speciální obvazy.

Česká vláda pak v červnu pro Sýrii schválila humanitární, rozvojovou a rekonstrukční pomoc dohromady za 195 milionů korun do roku 2019. Pomoc by se mimo jiné měla zaměřit na podporu vzdělávání či obnovu zdravotnických, vzdělávacích a sociálních zařízení.

Česká pomoc pro Sýrii
Zdroj: ČT24

Česká republika poskytuje humanitární pomoc obyvatelstvu uvnitř Sýrie i syrským uprchlíkům v regionu od počátku konfliktu.

Od roku 2012 do loňska bylo na pomoc obyvatelstvu Sýrie a syrským uprchlíkům v okolních zemích z humanitárního rozpočtu českého ministerstva zahraničí vynaloženo více než 100 milionů Kč.