K Syřanům, které vyhnala válka z domovů, míří pomoc z Česka

Do syrského Damašku dorazila další část pomoci, kterou poslalo české ministerstvo zahraničí. Materiál bude v těžko dostupných oblastech distribuovat Syrský arabský červený půlměsíc, který úzce spolupracuje s Českým červeným křížem. Zásilka z Česka obsahuje invalidní vozíky, berle, chodítka, speciální obvazy či mobilní kuchyně.

Casa české armády na letišti v Damašku
Zdroj: ČT24

„Česká republika pomáhá už od začátku konfliktu v roce 2011, ale teď je velká potřeba pomáhat i vnitřně vysídleným přímo v Sýrii,“ upozornil Pavel Klucký z českého ministerstva zahraničí.

Přepravovat pomoc letadlem je náročné a drahé, koupit ji přímo na Blízkém východě ale není možné – v zemích sousedících se Sýrií některé vybavení nelze sehnat.

Co vše je třeba a kam přesně pomoc z Česka zamíří, rozhodne Červený půlměsíc. Při přerozdělování materiálu se řídí principem neutrality – lidem v nouzi pomáhá bez ohledu na náboženství nebo politiku.

Štáb ČT doprovodil zásilku humanitární pomoci do Sýrie (zdroj: ČT24)

„Jsme velice rádi, že Česká republika poslala humanitární pomoc, děkujeme za to a za její postoj k Sýrii,“ uvedl Ajmán Súsán ze syrského ministerstva zahraničí.

V letech 2012 až 2015 poskytlo Česko na pomoc Sýrii a syrským uprchlíkům v okolních zemích přes 100 milionů korun. Ministerstvo zdůvodňuje pomoc i tím, že má Česká republika zájem na rychlém řešení migrační krize.

Česko si v Sýrii udržuje důležitou roli tím, že v zemi ponechalo funkční velvyslanectví. „Kontakty, kterými velvyslanectví disponuje, Česku umožňují průběžně působit na představitele syrských institucí v zájmu naplňování rezolucí Rady bezpečnosti OSN a umožňování přístupu humanitární pomoci do všech oblastí syrského konfliktu,“ uvedlo české ministerstvo.

  • Především to jsou čtyři velmi žádané plynové mobilní kuchyně, cca 160 invalidních vozíků, 160 chodítek a 240 berlí spolu s tisícem speciálních uhlíkových obvazů.
  • Mobilní kuchyně naleznou uplatnění zejména v oblastech Zabadany, Madaya, Foaa, Kefraya, Saydeh Zenab a Tartous (tábor Banyas), konkrétně tak umožní rozšíření výdeje teplých jídel strádajícímu obyvatelstvu (nyní je vydáváno cca 600 tis. dávek teplých jídel měsíčně).