Hurikán Matthew má v USA 11 obětí, přesunul se nad Jižní Karolínu

Počet obětí hurikánu Matthew ve Spojených státech vzrostl na 11. Po šesti lidech, kteří zemřeli v důsledku pátečního přechodu živlu podél pobřeží Floridy, zabil dnes další tři osoby v Severní Karolíně a dvě v Georgii. Jeho intenzita sice slábne, meteorologové ale nadále varují před silným větrem a záplavami. Předchozí řádění hurikánu na Haiti si podle nejnovější bilance vyžádalo nejméně 877 mrtvých.

Jedna žena zemřela v okrese Putnam na Floridě poté, co na auto, ve kterém seděla, spadl strom. Po pádu stromu zemřela i další žena ve Volusii, když šla na dvůr nakrmit zvířata. Starší pár se pak udusil v okrese St. Lucie v garáži, kam se schoval před bouří. Okolnosti smrti dalších dvou lidí nejsou známy.

Floridu hurikán nezasáhl přímo, přinesl však záplavy a vítr o rychlosti až 195 kilometrů v hodině. „Díky bohu, že Matthew zůstal nad mořem. Díky bohu, že nás nezasáhl přímo,“ řekl guvernér Rick Scott.

Podle guvernéra po přechodu bouře zůstává 6000 lidí v nouzových příbytcích a milion lidí je bez proudu. Celkem výpadek proudu ve státech Florida, Georgia a Jižní Karolína postihl již téměř dva miliony lidí. Energetické společnosti slíbily, že dodávky elektrické energie na Floridě budou téměř zcela obnoveny do neděle.

Bouře na Floridě poničila pobřežní dálnici A1A severně od Daytona Beach. V tomto pobřežním městě byly zaplaveny oblíbené pláže, několika domům vítr odnesl části střech. „Znělo to, jako by se přehnalo tryskové letadlo. Měl jsem opravdu strach,“ řekl jednapadesátiletý mechanik Robert Walker, jehož domu na pobřeží vítr odnesl střechu.

V oblasti floridského pobřežního města Jacksonville evakuovali půl milionu lidí, stejný počet musel opustit své domovy v pobřežních oblastech v sousední Georgii. Od středy do soboty aerolinky v oblasti zrušily na pět tisíc letů, během soboty se ale v Miami a na dalších letištích na jihu Floridy letový provoz obnovoval.

Ve čtyřech státech platí stav nouze

Pro Floridu, Georgii, Jižní i Severní Karolínu již americký prezident Barack Obama vyhlásil stav nouze, což umožňuje mimo jiné rychleji čerpat pomoc z federálních zdrojů. „Pro všechny chci zdůraznit, že je to stále opravdu nebezpečný hurikán, který může vést k vlnobití, záplavám, ztrátám na životě a zničení majetku. Lidé se musí dál řídit instrukcemi lokálních úřadů,“ uvedl americký prezident Barack Obama.

Matthew se posunul k Jižní Karolíně

V sobotu hurikán dorazil k pobřeží nejjižnějšího cípu Jižní Karolíny. Zasáhl město Beaufort a okolní ostrovy. Jeho střed přešel přes město McClellanville, kde podle agentury AP způsobil silné záplavy. Přes 300 tisíc lidí z pobřežních oblastí Jižní Karolíny bylo evakuováno. Více než 150 tisíc lidí v regionu zůstalo v sobotu ráno bez elektřiny.

Národní středisko pro hurikány (NHC) varuje, že přes oslabení může Matthew způsobit v Jižní Karolíně větší škody než na Floridě, kterou jeho střed minul a zůstal nad mořem. 

Spoušť, kterou po sobě živel zanechává, bude podle expertů zatěžkávací zkouškou pro americké pojišťovací firmy. Podle odhadů, na které se odvolává agentura AP, mohou počítat se ztrátami až 30 miliard dolarů (725 miliard korun).

Na Haiti se začala šířit cholera

Matthew je nejsilnějším hurikánem v oblasti za devět let a na Haiti, nejchudší karibské zemi, způsobil nejhorší humanitární krizi od roku 2010. Po řádění bouře se zde navíc začala šířit cholera, která už zabila nejméně 13 lidí. Dalších 62 osob se v důsledku živelní pohromy cholerou nakazilo.

Hurikán zatím zanechal největší spoušť na Haiti (zdroj: ČT24)

Místní úřady stále nedokážou odhadnout, jak moc se dosavadní bilance obětí, téměř 900 mrtvých, bude lišit od té konečné. Obětí však téměř jistě bude přibývat. Některé oblasti na jihu jsou totiž kvůli záplavám a spadlým mostům odříznuty od zbytku země, někde nefunguje ani telefonní spojení.

Hurikán Matthew zasáhl Haiti v úterý. Větry, které ho provázely, místy dosahovaly rychlosti až 230 kilometrů v hodině. Tisíce domů se v důsledky větru a rozvodněných řek zřítily. Například město Jérémie na západním pobřeží, obývané asi 40 tisíc lidí, bylo téměř zcela zničeno.

Haiti po přechodu hurikánu Matthew
Zdroj: Reuters

Stovky lidí zemřely po pádu stromů, ve zřícených domech nebo se utopily v rozvodněných řekách. Zřejmě tisíce lidí byly zraněny, mnozí z nich se snaží dostat do nemocnic. Někde se však do měst nedostanou. Například město Petit Goave, které leží asi 70 kilometrů jihozápadně od metropole, zůstalo z jedné strany odříznuto, rozvodněná řeka tam strhla most na hlavní silnici.

Podle odhadu OSN bude humanitární pomoc potřebovat několik stovek tisíc lidí. UNICEF oznámila, že v nejhůře postižených oblastech žije půl milionu dětí. Zaplavením polí přišli podle OSN lidé také o asi 80 procent úrody na jihu země.