Hurikán Matthew ochromil leteckou dopravu v USA, živel může určit příštího prezidenta

Víc než 476 tisíc odběratelů přišlo na Floridě kvůli hurikánu Matthew o dodávky elektřiny. Zemřela zatím jedna žena. Hurikán si vyžádal na Haiti přes 840 obětí. Živel slábne, ale zůstává nebezpečím pro Floridu, Georgii a Jižní Karolínu, kde byla nařízena či doporučena evakuace více než dvěma milionům lidí. Zrušeny byly i tisíce letů. Živel může v důsledku ovlivnit i volbu prezidenta.

Padesátiletá žena zemřela v noci na Floridě v obci St. Lucie poté, co se jí zastavilo srdce a záchranka nepřijela, jelikož tamní centrum bylo přetížené a přestalo reagovat na tísňová volání.

Majitelé jednoho penzionu ve floridském městě St. Augustine se rozhodli přečkat bouři na místě. Hurikán uvěznil uvnitř na dvacet lidí včetně dětí.

Oko hurikánu zůstává nad mořem

Hurikán má v průměru 800 kilometrů, místy by mohlo napršet až půl metru vody. Naštěstí má ale oko stále nad oceánem. Právě vrstvy kolem oka hurikánu jsou nejnebezpečnější. „Dobrá zpráva je, že se pohybuje mírně východněji, více nad mořem, než se očekávalo. Roli bude hrát každý kilometr,“ informoval zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Matthew od pátku zeslábl na třetí stupeň pětibodové škály síly hurikánů. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) očekává, že v příštích 48 hodinách bude nadále slábnout. Teď ho doprovází vítr o síle až 195 kilometrů v hodině.

Přes víkend má Matthew zeslábnout a v neděli by už pro pobřežní oblasti USA neměl být hrozbou.

Letiště ve floridském městě Fort Lauderdale či v Orlandu jsou uzavřena, s obnovením provozu se počítá v sobotu. Ve čtvrtek a v pátek zrušily letecké společnosti kvůli hurikánu přes 4,5 tisíce letů.

Disney World uzavřel brány

Doprava vázne i na železnici, společnost Amtrak pozastavila linku mezi Miami a New Yorkem. S problémy se potýká i lodní doprava, neboť trasa lodí byla kvůli Matthewovi přesměrována. Uzavřené jsou také zábavní parky, jakými jsou například Walt Disney World či SeaWorld.

Odborníci za největší nebezpečí nepovažují silný nárazový vítr, který nové budovy dokážou přestát, ale masivní vzedmutí hladiny moře s vlnobitím. Voda by mohla zaplavit města a obce na nížinatém pobřeží v délce osm set kilometrů od jižní Floridy po Charleston v Jižní Karolíně.

Na Floridě, Georgii a Jižní Karolíně je vyhlášen stav ohrožení, evakuace byla nařízena či doporučena více než dvěma milionům lidí. Večer by se měl hurikán dostat k pobřeží Georgie a během soboty pak ke břehům Jižní Karolíny.

Majetek lze nahradit, lidské životy ne, vzkázal Obama občanům

Podle floridského guvernéra Ricka Scotta hrozí v 850tisícovém Jacksonvillu i rozsáhlé záplavy. „Je to doopravdy silný hurikán. Pokud vám řeknou, že máte odejít, musíte se sebrat a uchýlit se na výše položená místa,“ prohlásil prezident Barack Obama. „Lidé si mohou myslet, že to mají za sebou, ale najednou je to tady a oni ani jejich rodiny nejsou v bezpečí. Majetek lze nahradit, lidské životy ne,“ naléhal šéf Bílého domu.

Obama také vyzval Američany k pomoci obyvatelům Haiti, kde jsou následky řádění hurikánu citelnější než ve Spojených státech.

Lovci hurikánů zveřejnili video zachycující turbulentní průlet do oka Matthewa:

Hurikán může ovlivnit i klíčové prezidentské volby

Úder hurikánu Matthew může v důsledku rozhodnout i o tom, kdo se stane příštím americkým prezidentem. Na Floridě a v Severní Karolíně jsou totiž preference obou kandidátů poměrně vyrovnané. Demokratka Hillary Clintonová už musela po vlně kritiky pozdržet svou kampaň na kanálu Weather Channel, která ji údajně stála desetitisíce dolarů.

„Zůstaňte v bezpečí. Vězte, že Amerika je s vámi,“ vzkázala Clintonová lidem v zasažených oblastech na Twitteru.

Největší problém je s registrací k volbám, jež končí v úterý. Podle profesora Dana Smithe se před minulými volbami v roce 2012 zaregistrovalo v průběhu posledních pěti dnů na 50 tisíc lidí. Teď byli obyvatelé Floridy guvernérem požádáni, aby uprchli ze zasažených oblastí. Pošta je zavřená a některé lístky může odplavit voda.

Clintonová proto guvernéra požádala o posunutí termínu, ten to ovšem odmítl. Guvernér sice má pravomoc posunout volby, registrace ale zřejmě nikoli. I kdyby o tom nakonec rozhodl, mohl by čelit žalobě, že termín posunul a udělal krok, který neprošel přes floridské zákonodárce.

Republikán Donald Trump navíc už dlouhé měsíce před hlasováním zdůrazňuje, že volby budou zmanipulované, a hurikán by mu mohl v mnoha ohledech hrát do karet. „Modlím se za všechny na Floridě, buďte opatrní,“ napsal Trump na Twitteru.

  • Špatné počasí spojené s příchodem Matthewa už zřejmě do jisté míry ovlivnilo osud mírové dohody v Kolumbii. Většina voličů tam v referendu smlouvu vyjednávanou čtyři roky odmítla, hlasovat přišlo ale jen 37 procent lidí.

Haiti zatím hlásí téměř přes 840 obětí

Nejméně 842 obětí si hurikán vyžádal na Haiti. Další čtyři lidé přišli o život v sousední Dominikánské republice. Jednu oběť oznámil ostrov Svatý Vincenc a jednu také Kolumbie. Na Bahamách musely úřady zachraňovat nejméně třicet lidí, kteří po úderu živlu uvízli ve svých domovech.

Bilance ale zřejmě není konečná, protože ještě nejsou k dispozici údaje z těch oblastí Haiti, kam je po hurikánu omezený přístup. Nejchudší země západní polokoule se přitom ještě nevzpamatovala ze zemětřesení z roku 2010, při němž zemřelo na 230 tisíc lidí. Většina obětí na Haiti podle stanice BBC připadá na města a rybářské vesnice na jižním pobřeží Haiti. Asi padesátka lidí zahynula ve městě Roche-a-Bateau.

„Několik desítek lidí“ zahynulo podle agentury Reuters v městečku Les Anglais. V oblastním středisku Jérémie živel smetl čtyři pětiny domů a v celé provincii zničil 30 tisíc domů. Mnoho lidí zabily padající stromy, letící trosky či rozvodněné řeky. Rychlost větru přesahovala 230 kilometrů za hodinu.

Americká armáda vyslala k břehům Haiti obojživelnou transportní loď USS Mesa Verde, která má pomáhat záchranářům. Podle Pentagonu má loď na palubě tři těžké vrtulníky, stavební techniku a cisterny s vodou. Loď navíc dokáže denně produkovat zhruba tři hektolitry pitné vody a je naložena zásobami potravin a hygienického materiálu. Plavidlo má také operační sál s týmem chirurgů.

Pomoc v jedné z nejchudších zemí světa podle OSN potřebuje na 350 tisíc lidí. Mnozí jsou podle nevládních organizací bez telefonického spojení a elektřiny, končí jim zásoby potravin a vody. Sbírku na pomoc postiženým vyhlásila Olomoucká Arcidiecézní charita, která už v ostrovním státě působí. Do země vyšle v příští týdnech dva své humanitární pracovníky, kteří na místě vyhodnotí možné formy pomoci.