Maďaři v referendu jasně odmítli uprchlické kvóty, hlasování je ale neplatné

Maďarští voliči v drtivé většině odmítli kvóty na rozdělování migrantů mezi členské země Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu think-tanku Nezopont zveřejněného krátce po uzavření volebních místností. Referendum je ale z důvodu malé volební účasti neplatné. Oficiálně to oznámila maďarská volební komise. Pro platné hlasování byla potřeba účast alespoň poloviny z přibližně 8,3 milionu oprávněných voličů.

Maďarský premiér Viktor Orbán označil výsledek referenda za výjimečný. Podle svých slov předloží dodatek k ústavě, který bude na vůli voličů reagovat. Výsledek hlasování musí brát v úvahu i rozhodovací orgány v EU, dodal.

V 15:00 SELČ byla podle údajů volební komise účast jen 30,66 procenta voličů, o dvě a půl hodiny později to bylo 39,88 procenta. Ze sečtení 98,82 procenta hlasů vyplynulo, že těch platných je 3,2 milionu, přičemž pro platné hlasování bylo potřeba 4,1 milionu hlasů maďarských voličů.

I jeden z poslanců, místopředseda parlamentu za vládní stranu Fidesz Gergely Gulyás očekával účast jen okolo 45 procent. I přesto ale Gulyás označil referendum za „jasné vítězství“. Jeho strana bude prý respektovat vůli lidu. Jak poslanec uvedl, podle zákona náleží konečné rozhodování parlamentu, ale „politicky je to vůle voličů, která bude následována“.

Horizont ČT24: Maďarské referendum neplatí (zdroj: ČT24)

Vítězství však oznámil i předseda opoziční strany Demokratická koalice Ferenc Gyurcsány, bývalý předseda socialistické vlády. Viktor Orbán podle něj s referendem zariskoval, utrpěl ale obrovskou porážku. „Vyhráli jsme,“ oznámil Gyurcsány na shromáždění své strany.

Podle krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) jsou výsledky referenda „osobním selháním“ Viktora Orbána. Jak uvedl šéf strany Gábor Vona, vládnoucí strana Fidesz by se teď neměla snažit výsledky hlasování omlouvat, ale spíš přiznat, že „selhala“. Vůdce Jobbiku v této souvislosti vyzval Orbána k odstoupení. Maďarští voliči podle něj nevyslali vzkaz do Bruselu, ale jde o vzkaz určený právě maďarskému premiérovi.

Maďarský premiér Viktor Orbán s manželkou
Zdroj: imago stock&people/ČTK/imago stock&people

Podle Bernadett Szélové z opoziční ekologicky zaměřené strany LMP neplatné referendum oslabí pozici vlády při zahraničních vyjednáváních o migraci. „Z této situace vyjde oslabená nejen vláda, ale i celá země,“ uvedla Szélová. Orbán podle ní svých chováním neustále poškozuje zájmy Maďarska.

Nepomohl ani Orbánův apel na občany

„Myslím, že jestliže bude účast okolo 40 procent, bude to pro Viktora Orbána a jeho vládu fiasko,“ uvedl před skončením hlasování maďarský analytik Attila Juhász. Ten odhadoval volební účast mezi 44 a 46 procenty.

Orbán ještě v sobotu vyzýval Maďary, aby přišli hlasovat a kvóty odmítli. „Referendem můžeme vyslat poselství všem Evropanům, říci jim, že je to na nás, evropských občanech, abychom společnými silami přivedli EU k rozumu, nebo ji nechali rozpadnout se,“ uvedl.

Maďarské referendum o kvótách
Zdroj: Attila Volgyi/ČTK/ZUMA

Na výsledky maďarského referenda už reagoval například lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. „Není to dobrý den pro pana Orbána a naopak to není tak špatný den pro Maďarsko a EU,“ řekl. Maďarský lid se podle něj ukázal být více evropský než jeho vláda.

Nedostatečnou účast v lidovém hlasování Asselborn označil za „pasivní odpor“ většiny. „Doufám, že se v EU postavíme důsledně na stranu většiny Maďarů a proti kurzu maďarské vlády,“ dodal šéf lucemburské diplomacie s tím, že si Maďaři zaslouží za své rozhodnutí respekt.