Slovenský exprezident Kováč je v umělém spánku na jednotce intenzivní péče

První prezident Slovenska po rozpadu federace Michal Kováč je v umělém spánku na jednotce intenzivní péče napojený na plicní ventilaci. Podle slovenských médií se jeho stav zlepšuje. Michala Kováče trápí vleklé zdravotní potíže, letos je v nemocnici již potřetí.

Michala Kováče přivezla záchranka na kardiovaskulární oddělení bratislavské nemocnice sv. Michala v pátek. Podle deníku Nový čas měl zvýšený puls a problémy s dýcháním. Jeho stav se po hospitalizaci ještě zhoršil a lékaři ho uvedli do umělého spánku.

Denník N uvedl, že se stav bývalého prezidenta zlepšil. Je však stále na oddělení ARO napojený na umělou plicní ventilaci. „Rodina si nepřeje zveřejňovat další podrobnosti. Lekáři nemocnice mu poskytují maximální zdravotní péči,“ řekl deníku mluvčí slovenského ministerstva vnitra.

Bývalého slovenského prezidenta léta trápí Parkinsonova choroba a letos je v nemocnici již potřetí. V březnu ho dvakrát odvezla sanitka poté, co upadl do bezvědomí.

Michal Kováč byl po revoluci rok a půl slovenským ministrem financí. Stal se také poslancem Federálního shromáždění a v závěru jeho existence předsedal Sněmovně lidu. V roce 1993 se jako kandidát HZDS stal prvním slovenským prezidentem po rozdělení federace. Jeho funkční období provázely spory s tehdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem. V roce 1998 Michal Kováč již znovu nekandidoval.