Na předměstí Damašku se bojuje. Příměří nepříměří

Předměstí Damašku hlásí tvrdé boje mezi syrskou armádou a povstalci. Bombardování, ke kterému došlo na východní periferii hlavního města, představuje nejzávažnější porušení klidu zbraní a Moskva avizuje, že se vynasnaží přinutit Asadova vojska k tomu, aby příměří dodržovala. Vyhlášeno bylo v pondělí.

„Syrská armáda se snaží zastavit útok ozbrojených skupin, které se pokusily dostat se do hlavního města přes Džúbar (předměstí, které mají pod kontrolou povstalci). Vede to k intenzivnímu boji a k raketové palbě,“ popsal aktuální damašské dění nejmenovaný vojenský zdroj. Při útocích povstalců na čtvrť Kábún, která leží na východním okraji Damašku, pak měli být zraněni tři lidé.

Zda ale za útoky stojí povstalci, nebo syrská armáda, není úplně jasné. Jak uvedl bezpečnostní expert z Karlovy univerzity Emil Aslan, Damašek sice viní rebely z útoků v metropoli a městech Homms, Hamá a Latakie – povstalci ale mluví naopak o útocích Asadovy armády, ke kterým mělo dojít jak v Damašku, tak v Hommsu.

Podle ruského ministerstva obrany syrská opozice porušila za posledních 24 hodin příměří devětatřicetkrát, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně řekl, že je Moskva připravena využít svého vlivu na syrskou armádu a přimět ji, aby příměří dodržovala. Rusko ale očekává, že totéž učiní Spojené státy, které chrání část syrské opozice. Na ruské důkazy ale prý Washington nijak nereagoval. 

Příměří začalo platit v pondělí večer původně na 48 hodin, ve středu bylo prodlouženo. Další prodloužení má následovat během pátku, dohodnout se na tom ale musejí Spojené státy s Ruskem, jejichž ministři zahraničí minulý týden klid zbraní vyjednali. Americký prezident Barack Obama má o příměří hovořit na schůzce s ministry obrany a zahraničí Ashtonem Carterem a Johnem Kerrym. 

Poziční hra na humanitární trase Castello

Klid zbraní má kromě jiného umožnit dovézt humanitární pomoc do měst nejvíc postižených boji – v čele stojí severosyrské Aleppo, v jehož východní části je bez zásobování přes 200 000 lidí a podle informací z místa obyvatelé východních čtvrtí dostávají chléb na příděl, není dost zeleniny ani ovoce.

Kamiony s pomocí OSN a také z Turecka jsou už připraveny vydat se na cestu, ale brání jim v tom nebezpečná trasa Castello severně od města, o jejíž uvolnění se v současnosti vede spor mezi armádou a rebely; obě formace různé úseky patrolují.

Analytik Aslan: Castello Road? Nikdo nikomu nedůvěřuje a chybí arbitr (zdroj: ČT24)

Syrská armáda ve čtvrtek žádala souběžné stažení, avšak opozice režimu natolik nedůvěřuje, že své bojovníky odmítá odvolat, dokud neuvidí pohyb syrských vojáků.

„Ozbrojené formace, které by nad úsekem kolem Aleppa dokázaly získat kontrolu, by mohly mít pod kontrolou i osud tohoto velkého syrského města, a nikdo nemůže vyloučit, že kdyby se rebelové stáhli ze svého úseku, že by Asadova armáda nezaútočila,“ doplňuje analytik Aslan. Vojska mají naopak obavy, že v tureckém konvoji dorazí do města výzbroj pro rebely. 

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi sleduje z Británie a odkazuje se na místní informátory, se kolem trasy rozmístili ruští vojáci a nahradili syrské kolegy, kteří posty dosud hlídali. Že se syrské jednotky začínají od silnice stahovat, už ve čtvrtek uvedla i ruská armáda.

Podle povstalce z Aleppa Bahá Halabího k syrskému ústupu ale nedošlo. Rusko situaci vysvětluje tím, že syrská armáda veškeré zbraně původně stáhla, protože ale povstalci nereagovali stejně a místo toho Asadovy bojovníky napadli, vrátili se vojáci na trasu konvoje.