Seehoferův vzkaz kancléřce: Bez uprchlických limitů vás ve volbách nepodpořím

Partnerství křesťanských demokratů a bavorských křesťanských socialistů dostává kvůli uprchlické krizi další trhlinu. Zemský premiér a předseda CSU Horst Seehofer v rozhovoru pro Spiegel prohlásil, že pokud německá kancléřka Angela Merkelová nepřistoupí na stanovení limitu pro přijímání běženců, nepodpoří ji ve spolkových volbách. Ty Německo čekají příští rok.

Bohaté Bavorsko představuje hlavní německou bránu pro běžence přicházející z Rakouska, a Mnichov je k migrační politice berlínské vlády dlouhodobě odmítavý, což se v minulých měsících projevilo mj. tím, že navzdory kritice směřované do Budapešti kvůli stavbě plotu na jižní hranici Maďarska přijal Seehofer maďarského premiéra Viktora Orbána.

Na konci července v reakci na kancléřčin opakovaný výrok Wir schaffen das (My to zvládneme) prohlásil, že uklidňování nikoho neuspokojí: „Nemůžu se s tím při nejlepší vůli ztotožnit. Na to je situace příliš problematická a dosavadní řešení jsou prostě neuspokojující.“ Koncem léta pak tlak ještě stupňoval, když oznámil, že se nechystá zúčastnit prosincového setkání špiček CDU.

Avizo přerušení tradice

Nyní přichází bavorský premiér s dalším nelichotivým vzkazem; v rozhovoru pro Spiegel prohlásil, že pokud Berlín nezavede stropy pro přijímání uprchlíků, nemůže Merkelová ve spolkových volbách čekat Seehoferovu podporu. Takový postup by znamenal zlom v desítkách let trvající tradici, podle které mají CDU a CSU společného kandidáta na kancléře.

CSU stanovení roční hranice pro přijímání uprchlíků v celém Německu požaduje dlouhodobě, zatímco Merkelová se jí brání. „Limitu 200 000 uprchlíků se nevzdáme. Tam jde prostě a jednoduše o naši věrohodnost,“ řekl Seehofer. Někteří odborníci podotýkají, že něco takového stejně není možné, protože právo na azyl je zakotveno přímo v německé ústavě.

Seehofer: Bez nové politiky nebude důvěra

Seehofer mimo jiné poznamenal, že poslední rok byl pro vztahy CDU a CSU nejtěžší, který ve své politické kariéře zažil, a připustil také, že si není jist, zda se názorové rozdíly podaří překonat. Lídr bavorských křesťanských socialistů si je přitom podle svých slov vědomý toho, že dlouhodobý konflikt mezi „sestrami“ stranickou unii poškozuje. „Pravdou je ale také to, že se musí změnit politický přístup, pokud chceme získat zpátky důvěru,“ konstatoval. 

CDU totiž letos v několika zemských volbách ztratila, naposledy v Meklenbursku-Předním Pomořansku, za které sedí v Bundestagu i samotná kancléřka. Poklesly také volební preference CDU/CSU v celoněmeckých průzkumech. CSU, která na zemské úrovni působí jen v Bavorsku, se dalšímu poklesu snaží bránit i tvrdší rétorikou, pokud jde o migraci.

Do konfliktu mezi Mnichovem a Berlínem chce nyní jako mediátor vstoupit spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble a zajistit jednotu sesterských stran. „Unie musí najít rovnováhu mezi bezpečností a tolerancí,“ uvedl pro Spiegel. „Vnitřní rozdíly mezi CDU a CSU nejsou tak velké a problém se dá vyřešit.“

Bavorská SPD: Seehofer chce Merkelovou nahradit Schäublem

Vyjádření bavorského premiéra ostře kritizovala sociální demokracie (SPD), která spolu s unií CDU/CSU tvoří na celostátní úrovni vládní koalici. Bavorští křesťanští socialisté svými výpady podle šéfa bavorských sociálních demokratů Markuse Rinderspachera poškozuje obraz vládní koalice, a jsou tak nepřímo zodpovědní i za posilování populistické Alternativy pro Německo (AfD).

Cílem Mnichova je podle tamní SPD Merkelovou odstavit. „CSU nastoupila kurz, jehož cílem je svrhnout kancléřku,“ prohlásil Rinderspacher s tím, že chce CSU prosadit jako kandidáta konzervativců na kancléře ve volbách příští rok na podzim právě ministra Schäubleho.