V Meklenbursku-Předním Pomořansku slaví druhá AfD, porazila kancléřčinu CDU

V zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku zvítězila podle prvních oficiálních výsledků sociální demokracie (SPD) s téměř 30,6 procenty hlasů. Alternativa pro Německo (AfD) je se zhruba desetiprocentním odstupem druhá, Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové získala jen 19 procent a skončila až třetí. Protiimigrantská AfD tak bude mít své zastoupení již v deváté spolkové zemi z celkových šestnácti.

Pro CDU jde v této severoněmecké zemi o vůbec nejhorší výsledek. V Meklenbursku-Předním Pomořansku, které je domovským politickým regionem kancléřky Merkelové, CDU ve volbách před pěti lety získala jen 23 procent hlasů, což byl do té doby její nejhorší výsledek. Letošní hlasování ho aleještě překonalo a někteří komentátoři už předvídají, že stranu dost možná čekají těžké politické otřesy. Hlasování se totiž považovalo za klíčový test před parlamentními volbami v roce 2017.

Naopak výrazný úspěch slaví AfD, která bodovala zejména svojí protimigrační rétorikou a získala za to druhý nejlepší zemský výsledek ve své historii. Právě migrace se totiž na rozdíl od zemské problematiky stala hlavním tématem volebního souboje. A to i navzdory tomu, že v bývalé východoněmecké zemi žije uprchlíků jen minimum.

Drazí přátelé, dokázali jsme to! AfD se v Meklenbursku-Předním Pomořansku dostala do parlamentu! Možná je dnešek začátkem konce kancléřství Angely Merkelové.
Leif-Erik Holm
lídr AfD v Meklenbursku-Předním Pomořansku
Volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku (zdroj: ČT24)

Více dosud AfD získala jen při letošním hlasování v Sasku-Anhaltsku, kde se pro ni vyslovilo 24,2 procenta voličů. V Meklenbursku-Předním Pomořansku AfD vůbec poprvé vstoupí do parlamentu. Celkem tak už bude zastoupena v devíti zemských sněmech. Mezi mužskými voliči ve věku mezi 30 a 59 lety byla AfD podle institutu Forschungsgruppe Wahlen dokonce vůbec nejúspěšnější stranou.

Do sněmu se dostala ještě Levice s 13,2 procenta hlasů. I tato strana oproti předchozím volbám z roku 2011 utrpěla výraznou ztrátu (o 5,2 procenta). Z regionálního sněmu vypadli Zelení, jimž voliči dali jen 4,8 procenta hlasů, a krajně pravicová Národnědemokratická strana (NPD), která dostala tři procenta hlasů. Voliči NDP podle pozorovatelů totiž zčásti přešli k AfD.

Zemské volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku
Zdroj: ČTK/AP/David Hecker
CDU musí dělat jakousi středovou politiku a nemůže obsloužit své pravicové okraje, které většinově uprchlíky spíše odmítají. Znamená to tedy, že část voličstva CDU se tak protestně odchýlila a dostala se do područí AfD. (…) AfD ukazuje už tam, kde je v parlamentech, přesně to, co se stávalo všem dalším protestním stranám - že totiž nemá administrativní schopnosti a nemůže politicky obsloužit tu svoji klientelu. Ona ji může jenom nadchnout a nechat se zvolit.
Jaroslav Šonka
publicista, odborník na Německo

Pravděpodobná je staronová koalice SPD-CDU

Ze svého výsledku má radost také sociální demokracie, která se před časem v průzkumech pohybovala na úrovni sotva 22 procent hlasů. I když oproti volbám v roce 2011 oslabila o více než pět procent, bude moci v Meklenbursku-Předním Pomořansku i nadále vládnout. Současný šéf zemské vlády Erwin Sellering (SPD) výsledek označil za skvělý. Očekává se, že si za koaličního partnera znovu zvolí CDU, se kterou bude mít v 71členném parlamentu pohodlnou většinu kolem 42 křesel.

Obě strany bývalé východoněmecké zemi vládnou už od roku 2006 a za tu dobu se jim podařilo mimo jiné snížit nezaměstnanost na polovinu, vyrovnat rozpočty nebo oživit turistický ruch. Letošní předvolební kampaň se těmto tématům ale věnovala jen minimálně, vášnivě se totiž debatovalo hlavně o migraci a o možných nebezpečích s ní souvisejících.

Předseda zemské vlády Erwin Sellering (SPD) a předseda místní CDU Lorenz Caffier
Zdroj: Axel Heimken/ČTK/DPA

V zemi je aktuálně 22 tisíc uprchlíků

V Meklenbursku-Předním Pomořansku, které je s 1,6 milionu obyvatel třetí nejmenší spolkovou zemí, se přitom nachází jen asi 22 tisíc uprchlíků, což je zanedbatelné číslo vzhledem k tomu, že loni do Německa přišlo 1,1 milionu běženců. I tak ale velká část zdejších voličů téma považuje za velmi aktuální a svým hlasováním pro AfD dala jasně najevo, co si myslí o migrační politice spolkové koalice CDU a SPD.

Volební účast se dnes v Meklenbursku-Předním Pomořansku podle televize ARD pohybovala kolem 61 procent, byla tedy asi o deset procent vyšší než před pěti lety.