Uklidňování nikoho neuspokojí, kritizuje Merkelovou šéf bavorské CSU

Nechci vyvolávat konflikty mezi CDU a CSU, ale ani nechci lhát veřejnosti. Uklidňování nikoho neuspokojí. V reakci na čtvrteční projev kancléřky Angely Merkelové k migrační krizi a teroristickým útokům v Německu to řekl bavorský premiér Horst Seehofer. Po uzavřeném zasedání zemské vlády se tak striktně distancoval od kancléřčina motta: „to zvládneme“ (wir schaffen das), které prý nemůže vzít za své. Příští rok se v Německu budou konat federální volby.

Merkelová v očekávaném projevu prohlásila, že Německo dopady migrace i nedávných teroristických útoků zvládne. Už následující den ji za to ale kritizovali politici z Křesťansko-sociální unie CSU, sesterské strany Křesťanskodemokratické unie (CDU), jejíž šéfkou Merkelová je.

Seehofer pak v sobotu po jednání bavorské zemské vlády prohlásil, že nechce vyvolávat konflikty mezi CDU a CSU, která působí pouze v Bavorsku, a že obě sesterské strany spolu dobře vycházejí. „Ale veřejnosti taky nechci lhát,“ řekl a dodal, že uklidňování nikoho neuspokojí.

Chci k tomu často citovanému 'zvládneme to' říct své osobní stanovisko. Nemůžu se s tím při nejlepší vůli ztotožnit. Na to je situace příliš problematická a dosavadní řešení jsou prostě neuspokojující.
Horst Seehofer

Během jednání předložil Seehofer neveřejnou bezpečnostní koncepci pro Bavorsko, údajně nejrozsáhlejší a nejhlubší, jakou dosud nejlidnatější spolková země měla. Podle ní by se měl v letech 2017 až 2020 zvýšit počet bavorských policistů o celkem 2000 lidí a měli by dostat nejmodernější vybavení. Nyní v této spolkové zemi působí 41 tisíc policistů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Seehofer: Na bezpečnost si dohlédnu

Aniž by Seehofer Merkelovou jmenoval, řekl také, že bude „pečlivě dbát na to“, aby byla bezpečnostní politika prosazována i v Berlíně a v Bruselu. Chce tak předejít podobně tragickým útokům, které Bavorsko zažilo minulý týden.

  • pondělí 18. července: Osmnáctiletý Afghánec napadl nožem a sekerou cestující ve vlaku do Würzburgu a pět lidí zranil. Policie ho zastřelila.
  • pátek 22. července: Němec íránského původu zastřelil devět lidí v oblasti mnichovského obchodního střediska Olympia. Následně se sám zabil.
  • neděle 24. července: Odmítnutý syrský žadatel o azyl odpálil výbušninu v batohu u vstupu na hudební festival v bavorském městečku Ansbach. Zranil 15 lidí a sebe zabil. Tento útok, k němuž se přihlásila teroristická skupina Islámský stát, byl prvním pumovým sebevražedným atentátem v Německu.
  • pondělí 19. prosince: Stoupenec IS najel s nákladním vozem do davu na jednom z vánočních trhů v Berlíně. Zabil jedenáct lidí včetně jedné Češky. Jeho dvanáctou obětí byl původní řidič uneseného polského kamionu. Tunisana Anise Amriho policie později dopadla a zastřelila poblíž italského Milána.

Merkelová na čtvrteční tiskové konferenci trvala na přesvědčení, že Německo dopady migrace a útoků zvládne. Představila mimo jiné devítibodový plán, který má v zemi zajistit větší bezpečnost, včetně například systému včasného varování proti radikalizaci.

Podle Zelených a Levice jde o prázdné fráze

Nesouhlas se stanoviskem Merkelové dala najevo i řada jiných německých politiků. Také například bavorský ministr financí z CSU Markus Söder prohlásil, že ho její stanovisko nepřesvědčilo. Okřídlené heslo „my to zvládneme“ se prý neustálým opakováním nestane „větší pravdou“. Merkelová měla podle něj přednést jiné poselství: „Pomáháme, zabezpečujeme, pochopili jsme.“

Merkelovou také Söder nepřímo označil za naivní. Bylo „zásadní chybou“ pustit uprchlíky do země částečně nekontrolovaně. Samozřejmě, že se bude lidem v nouzi dál pomáhat, dodal. „Ale naivita v této věci je špatný koncept, protože první na řadě musí být bezpečnost,“ zdůraznil bavorský politik.

Opoziční strany Zelení a Levice poukazují na to, že slova o boji s příčinami migrační krize - uklidnění konfliktů, ekonomická podpora států a ochrana klimatu - se stávají prázdnou frází. Šéf Zelených Cem Özdemir v této souvislosti Merkelové vyčetl, že se ve čtvrtek ani slovem nezmínila o katastrofách, jako je „nepředstavitelné utrpení“ statisíců lidí obklíčených v severosyrském Aleppu.