Slováci by měli podle Fica odjet z Bratislavy. Město se chystá na summit EU

Bratislava se připravuje na ojedinělou bezpečnostní akci. Město bude v pátek hostit neformální summit Evropské unie, kvůli kterému bude třeba výrazně omezená doprava. Premiér Robert Fico proto vyzval Slováky, aby do Bratislavy raději vůbec nejezdili.

Pro slovenské hlavní město je summit obrovskou událostí. „Ministerstvo vnitra do ochrany lídrů a jejich delegací nasadí tisíce policistů, hovoří se asi o třech tisícovkách nejen členů policejního sboru, ale také vojáků a hasičů“, upřesnil zpravodaj ČT v Bratislavě Lukáš Mathé.

Město čekají i velmi rozsáhlá omezení v dopravě. Budou se uzavírat hlavní silniční tahy, které jsou důležité i pro tranzitní dopravu, a při přesunech delegací budou neprůjezdné všechny mosty.

Akce se totiž nebude odehrávat na jednom místě. „Centrálou summitu a všech důležitých jednání má být Bratislavský hrad, ale lídři se také dostanou do galerie Danubiana, která leží poměrně daleko. Čeká je i projížďka po Dunaji,“ dodal Mathé.

Ve čtvrtek je na Slovensku státní svátek, v pátek mají studenti a žáci bratislavských škol volno. Premiér Robert Fico také apeloval na Slováky, aby do hlavního města nejezdili. Jeho obyvatelům pak doporučil, aby si užili volný víkend mimo metropoli. „Doufá se, že Bratislava bude prázdná a že všechna ta dopravní omezení nebudou působit takové problémy, jak by mohla během normálního pracovního dne,“ uzavřel Mathé.

Merkelová: EU musí lépe chránit hranice

Německá kancléřka Angela Merkelová před summitem vyzvala k lepší společné ochraně hranic EU. Řekla to po jednání s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem v Paříži. Unie je podle ní „v klíčovém období své existence“. Po schůzce také uvedla, že příliv uprchlíků do Evropy způsobují nejen válečné konflikty, ale i chudoba.

Hollande před pátečním summitem EU na Slovensku vyzval členské země Unie, aby vypracovaly jasnou vizi budoucí Evropy. Bratislavské setkání nejvyšších představitelů má podle něj připravit kalendář a takzvanou cestovní mapu pro působení Unie po rozhodnutí Británie odejít z EU.

Angela Merkelová a Francois Hollande před Elysejským palácem
Zdroj: Reuters

První neformální summit EU po červnovém referendu, ve kterém se Britové vyslovili pro opuštění Unie, má podle kancléřky dokázat, že EU je akceschopná. „Shodli jsme se (s Hollandem) na tom, že v Bratislavě má vzniknout program, který jasně ukáže, že jsme odhodláni společně reagovat na slabosti (EU), na úkoly, kterým čelíme,“ prohlásila Merkelová. Vyjádřila se i pro prohloubení spolupráce v energetice.

„Dohodli jsme se, že summit v Bratislavě se má zaměřit na tři priority,“ řekl Hollande novinářům. Tou první je bezpečnost, kdy má hlavně vzniknout nový impuls ke společné obraně EU. Další prioritou je příprava nových průmyslových odvětví, technologií a přechod k novým energiím. Třetí prioritou je mládež, upřesnil prezident.

Merkelová zdůraznila, že EU se nachází v „klíčovém období své existence“. Unie podle ní musí „brzdit obavy“ obyvatel, aby Evropa pro ně zůstala „kontinentem naděje“.

Merkelová a Hollande podle komentářů ladili společnou strategii na summit na Slovensku, které v tomto pololetí Unii předsedá. Hlavním tématem bude bezpečnost Evropy. Berlín a Paříž chtějí například lépe chránit vnější hranice EU a posílit spolupráci policií zbylých 27 členských států. Také hodlají prosadit společné vojenské velitelství EU. Proti tomuto projektu byla vždy Británie, která se bratislavské schůzky nezúčastní.