Clintonová je podle lékařů zdravá. Trump o sobě tvrdí, že má problémy jen s nadváhou

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová je zdravá a schopná zastávat prezidentskou funkci. Vyplývá to ze zveřejněných aktualizovaných lékařských informací. Výsledky lékařského vyšetření přinesl do televizního vysílání i republikánský kandidát Donald Trump.

Clintonová podle prohlášení pokračuje ve zotavování po zápalu plic a prodělala neinfekční bakteriální formu této nemoci. Podle její lékařky Lisy Bardackové je zdravotní stav prezidentské kandidátky v pořádku a je ve výborné duševní kondici. Zápal plic jí byl diagnostikován v pátek a dostala antibiotika na deset dní.

S novými informacemi o svém zdraví přišel také republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump. Při natáčení televizního pořadu „Dr. Oz Show“ předal moderátorovi dokument, který podle něj obsahuje výsledky jeho posledního vyšetření. Pořad se má vysílat ve čtvrtek.

Sám Trump tvrdí, že jeho jediným problémem je nadváha. Moderátorovi podle diváků řekl, že by chtěl shodit patnáct liber (necelých sedm kilogramů). 

obrázek
Zdroj: ČT24

Clintonová se má vrátit do volební kampaně ve čtvrtek. Osmašedesátiletá politička musela v neděli za parného počasí odejít z pietního shromáždění na počest obětí útoků z 11. září 2001 o hodinu dřív. Cestou do přistaveného vozu ztratila rovnováhu a před pádem ji zachránili tělesní strážci. Prezidentská kandidátka později přiznala, že podcenila zápal plic a neposlechla lékaře, kteří jí radili klid. Dočasně pak kampaň přerušila.

Zdravotní epizoda podpořila dlouho doutnající konzervativní konspirační teorii o zdraví Clintonové. Poskytla nové možnosti k útokům Trumpovi, který často pokládá otázku, zda má Clintonová dostatek síly, aby mohla prezidentskou funkci vykonávat. Po kritice o nedostatku informací o zdravotním stavu se politička rozhodla zveřejnit podrobnější informace o svém stavu.

Zpráva o zdravotním stavu také ukazuje, že Clintonová má v pořádku cholesterol i krevní tlak. Bere léky na štítnou žlázu a na alergii. Užívá také léky na ředění krve, protože jí po otřesu mozku v roce 2012 byla diagnostikována krevní sraženina, napsaly agentury AP a Reuters.