Kyjev se připojí k povstaleckému klidu zbraní. Platit má od půlnoci

Rusko podporuje jednostranné příměří donbaských povstalců, které má začít platit o půlnoci. Prohlásil to šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier po setkání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Kyjev se podle německého ministra k zastavení palby připojí.

Steinmeier a jeho francouzský protějšek Jean-Marc Ayrault na Ukrajině jednají o klidu zbraní a dodržování minských mírových dohod. Příměří, které obě bojující strany vyhlásily 1. září, zůstalo prakticky jen na papíře. V Donbasu se dál bojuje, v úterý Kyjev ohlásil tři mrtvé vojáky.

Nové, už desáté příměří oznámili v úterý separatisté s tím, že palbu zastaví jednostranně. Klid zbraní prý svým bojovníkům nařídí o půlnoci. Podle Steinmeiera nový pokus o příměří podporuje Moskva a Kyjev se k němu připojí.

„Přijeli jsme do Kyjeva s oznámením z Moskvy, že o půlnoci vstoupí v platnost klid zbraní. Jsme velmi spokojeni s tím, co se nám podařilo dosáhnout. Ukrajina reagovala prohlášením, že zastavení palby bude dodržovat i její armáda,“ řekl Steinmeier novinářům.

V posledních měsících jsme se ocitli na křižovatce a došli jsme do mrtvého bodu. Teď mám aspoň malý kousek naděje. Ten je založený na faktu, že jsme dokázali vyjednat klid zbraní v začátku školního roku. Jde sice o velmi křehké příměří, ale máme naději.
Frank-Walter Steinmeier
německý ministr zahraničí
obrázek
Zdroj: ČT24

Další cíl: Nárazníková zóna

Za příští naléhavý úkol označil německý ministr oddělení bojujících stran na frontové linii. Tento záměr je součástí minských mírových dohod podepsaných vloni v únoru. Jednání o vytvoření spolehlivé nárazníkové zóny ale dosud neuspěla, zkrachovala i koncem srpna na zatím posledním setkání kontaktní skupiny v Bělorusku.

Podporujeme implementaci minských dohod, protože neexistuje žádná alternativa, žádný plán B. Snažíme se uchovat tento formát při životě. Po měsících stagnace se snažíme obnovit jednání na nejvyšší politické úrovni, to znamená ve složení: francouzský prezident Hollande, německá kancléřka Merkelová, ukrajinský prezident Porošenko a ruský prezident Putin.
Jean-Marc Ayrault
francouzský ministr zahraničí

Steinmeier a Ayrault budou v návštěvě Ukrajiny pokračovat i ve čtvrtek. Mají navštívit donbaská frontová města Kramatorsk a Slavjansk, která jsou pod kontrolou ukrajinské armády. Další jednání, kterého se kromě evropských zprostředkovatelů účastní zástupci Kyjeva, Moskvy i povstalců, je naplánováno na příští týden v Minsku.