Mluvčí Abbáse odmítl zprávy, že byl palestinský vůdce agentem KGB

Mluvčí palestinského vůdce Mahmúda Abbáse popřel zprávy izraelských výzkumníků, podle kterých byl Abbás v 80. letech agentem Sovětského svazu v Damašku. Podle mluvčího jde o pomluvu, která má za cíl zhatit ruské plány na mírová jednání o situaci v oblasti.

Zprávu přinesla ve středu večer izraelská veřejnoprávní televize, která citovala dva výzkumníky Isabellu Ginorovou a Gideona Remeze. Ti zkoumali takzvaný Mitrochinův archiv v britském univerzitním městě Cambridge, který obsahuje informace o práci sovětských rozvědčíků.

„Jejich předchozí práce byla vždy vítána nejen veřejností, ale také mezi akademickými kruhy,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. „Otázkou ovšem je, nakolik byl placeným agentem a nakolik se jen jeho jméno dostalo do análu sovětské rozvědky, jakožto jednoho z lidí, kteří byli pravidelně kontaktováni jejími zaměstnanci,“ podotkl Szántó.

Ve zprávě výzkumníci uvádějí, že „v roce 1983 je (Abbás) označen jako spolupracovník KGB pod krycím jménem Krotov, tedy krtek“. Abbásův mluvčí Nabíl abú Rudajná to označil za informace „spadající do rámce izraelských absurdit, na které jsme si již zvykli“. Jak dodal, jde o pomlouvačnou kampaň.

Jakub Szántó: Určité kontakty jsou téměř jisté, zda byl agentem ale nikoliv (zdroj: ČT24)

„Je jasné, že Izrael má problém s (palestinským) strategickým partnerstvím s Ruskem a s jasně oznámenou ruskou pozicí, kterou je vyřešit palestinsko-izraelský konflikt na základě existence nezávislého palestinského státu a práva na sebeurčení našeho lidu,“ prohlásil abú Rudajná.

Zpráva se objevila v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin usiluje o uspořádání jednání mezi Abbásem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Putinův zmocněnec pro Blízký východ Michail Bogdanov se tento týden setkal se zástupci Izraelců i Palestinců. Abbás uvedl, že ke schůzce mělo dojít v pátek v Moskvě, poradce izraelského premiéra ale navrhl její odložení. Ruská diplomacie oznámila, že Abbás i Netanjahu „v zásadě“ souhlasí se setkáním v ruské metropoli. Žádné datum ale nebylo zveřejněno.

obrázek
Zdroj: ČT24

Archivář KGB Vasilij Mitrochin v roce 1991 přeběhl na Západ se stohy desetitisíců okopírovaných dokumentů a ručně psaných poznámek z archivů KGB. Zemřel v roce 2004. V roce 2014 byla v Cambridgi zpřístupněna většina jeho archivu.

Abbás se narodil 26. března 1935 v Safedu v severní Galileji. Palestinu opustil s rodiči během první arabsko-izraelské války v roce 1948. Prchli tehdy právě do Sýrie. Později vystudoval v Damašku a v Káhiře práva a historii na orientálním ústavu Moskevské univerzity. „Ten byl znám jako místo, kde KGB a zahraniční rozvědka velmi často nabíraly své budoucí agenty,“ poznamenal Szántó.

Vydáno pod