Clintonová: Trumpa přitahují diktátoři jako Putin

Hillary Clintonová si myslí, že je podezřelé, že k útokům údajných ruských hackerů na její Demokratickou stranu došlo právě v době, kdy se stal prezidentským kandidátem Donald Trump. Clintonová připomněla jeho kladný vztah k šéfovi Kremlu. Podle ní Trumpa „přitahují diktátoři, jako je Putin“.

Podle amerických tajných služeb existují důkazy o tom, že se do Demokratického národního výboru nabourali ruští hackeři, kteří se pokoušeli dostat i k informacím z dalších organizací spojených s touto stranou.

Jako Watergate, ale v kybernetickém věku

Clintonová to označila za „téměř nemyslitelné“ a přirovnala to k aféře Watergate z roku 1972, kdy spolupracovníci tehdejšího republikánského prezidenta Richarda Nixona vnikli do sídla Demokratické strany, aby její členy mohli odposlouchávat.

„Je to jako Watergate v kybernetickém věku. Je neskutečné, že něčemu takovému čelíme ze strany zahraniční mocnosti, která má možnosti získat a zveřejnit informace,“ konstatovala Clintonová.

Hillary Clintonová na setkání s novináři
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Clintonová uvedla, že považuje za zvláštní, že k útoku hackerů došlo právě v době, kdy se stal kandidátem Trump, který se netají tím, že chce zlepšit vztahy s Ruskem – mimo jiné řekl, že by uznal anexi Krymu. Podle Clintonové to vyvolává řadu otázek. „Zdá se, že je bizarně fixován na diktátory typu Putin,“ podotkla prezidentská kandidátka, kterou Trump v nedávné době nazval „ďáblem“ či „zakladatelkou Islámského státu“.

Clintonová varuje před závažnými důsledky

Putin je podle ní „zcela jasně spokojený sám se sebou, pokud jde o proniknutí (do počítačů demokratů)“. Clintonová zároveň konstatovala, že s kybernetickými útoky by zacházela stejně jako s jakýmikoli jinými útoky, tudíž by se pachatelé měli připravit na „závážné politické, ekonomické a vojenské důsledky své akce“.

Informace o ruských útocích se dostaly na veřejnost v červenci, kdy FBI oznámila, že se zabývá útokem na servery stranického ústředí Demokratické strany. O ruském podílu na útoku se žádná oficiální zpráva nezmiňuje a Moskva podíl na útoku popřela.

Zdroje obeznámené s kauzou ale nedávno agentuře Reuters sdělily, že americké tajné služby už před rokem informovaly nejvyšší představitele Kongresu, že na Demokratickou stranu útočí ruští hackeři. Jejich cíle ale neprozradili, protože by zločinci mohli zjistit, že je Američané sledují. Jedním z terčů hackerů přitom byla i prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

Tato kauza stála místo šéfku Demokratické strany. Ta byla nucena rezignovat poté, co server WikiLeaks zveřejnil část dat od demokratů, z nichž vyplynulo, že strana v primárkách porušila princip neutrality, když podporovala Clintonovou na úkor jejího soupeře Bernieho Sanderse. Tým Clintonové pak obvinil Rusy, že právě oni předali WikiLeaks materiály, protože by v Bílém domě raději viděli Trumpa.