Tajné služby ruské hackery sledovaly. Kongres prý věděl, že útočí na Demokratickou stranu

Americké tajné služby už před rokem sdělili nejvyšším představitelům Kongresu, že na Demokratickou stranu útočí ruští hackeři, jejich cíle ale neprozradili, protože by zločinci mohli zjistit, že je Američané sledují. Agentuře Reuters to řekli tři zdroje obeznámené s kauzou. Jedním z terčů hackerů byla i prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

Americké tajné služby měly odhalit, že se na kybernetickém útoku na Demokratický národní výbor (DNC) podílely dvě ruské špionážní agentury nebo jimi pověřené osoby. Hackeři napadali kromě DNC i s ním spojené organizace a kampaň Clintonové, dostali se přitom k řadě soukromých účtů.

Materiál o sledování Rusů byl zakódován a přístup k němu měla jen malá skupina expertů, píše Reuters. Z veřejných činitelů dostal informace pouze takzvaný „Gang osmi“, kam patří třeba šéfové obou komor Kongresu Mitch McConnell a Paul Ryan, předsedové demokratů v obou komorách Nancy Pelosiová a Harry Reid a čtyři členové branných a bezpečnostních
výborů Kongresu. Pelosiová ve čtvrtek označila aféru za „elektronickou Watergate“ a veřejně obvinila Moskvu.

Vedení Kongresu USA
Zdroj: ČT24

Informace o ruských útocích se dostaly na veřejnost minulý měsíc, kdy Federální úřad pro vyšetřování (FBI) oznámil, že se zabývá útokem na servery stranického ústředí demokratů. O ruském podílu na útoku se ale žádná oficiální zpráva nezmiňuje. Moskva navíc podíl na útoku popřela.

Úřadující šéfka Demokratické strany Donna Brazileová ve čtvrtek oznámila, že vytváří poradní sbor pro kybernetickou bezpečnost, který má „zabránit budoucím útokům a zajistit prvotřídní ochranu serverů Demokratické strany“.

Kauza už stála místo předchůdkyně Brazileové, která byla nucena rezignovat poté, co server WikiLeaks zveřejnil část dat od demokratů, z nichž vyplynulo, že strana v primárkách porušila princip neutrality, když podporovala Clintonovou na úkor jejího soupeře Bernieho Sanderse. Tým Clintonové pak obvinil Rusy, že právě oni předali WikiLeaks materiály, protože by v Bílém domě raději viděli republikána Donalda Trumpa.