USA a Rusko hledají cestu ze syrské krize. Obama je skeptický

Spojeným státům a Rusku se zatím nedaří nalézt dohodu, která by vedla k ukončení bojů v Sýrii. Na úvod summitu G20 v Číně to řekl americký prezident Barack Obama. Vysoce postavený činitel amerického ministerstva zahraničí nicméně agentuře Reuters řekl, že i přes některé nedořešené otázky jsou oba státy dohodě blízko.

Washington a Moskva se podle Obamy rozcházejí v názorech ohledně podpory jednotlivých stran konfliktu i mírového procesu. Obama proto uvedl, že je zatím skeptický, pokud jde o další vývoj v této válkou zmítané zemi: „Pokud Rusko nepodpoří alespoň některé naše návrhy na omezení násilí a odlehčení humanitární krize, pak se jen těžko posuneme do další fáze.“

Ruský prezident Vladimir Putin zdůraznil, že konflikt v Sýrii nemá jiné řešení než diplomatické. Dodal, že bez společného úsilí všech států není možné proti globálnímu terorismu úspěšně bojovat. Agentura TASS poté s odvoláním na kremelského mluvčího oznámila, že Putin a Obama se sejdou na okraj summitu G20, který se do pondělí koná v čínském Chang-čou.

Ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov nyní intenzivně pracují na tom, jak by příměří mohlo vypadat. Podle Kerryho stále zůstávají nevyjasněné významné body dohody. Po setkání s Lavrovem řekl, že spolu budou jednat také v pondělí. „Sejdeme se a uvidíme, zda je možné, nebo ne, těchto několik záležitostí překlenout,“ řekl novinářům.

Rusko má zabránit syrské armádě bombardovat povstalce

Chystaná dohoda podle Reuters předpokládá, že Rusko zabrání syrské armádě bombardovat povstalce a USA budou s Moskvou koordinovat boj proti Al-Káidě. Agentura se odvolává na dopis, který americký vyslanec pro Sýrii Michael Ratney zaslal ozbrojeným silám opozice.

Dokument vedle plošného příměří počítá i se zásobováním Aleppa – města, o které bojují povstalci i syrská armáda. Vojsko by se podle ujednání mělo stáhnout z klíčové zásobovací cesty severně od Aleppa a v oblasti pak bude vyhlášena zóna beze zbraní.