Česko je pro imigranty třetí nejméně přátelskou zemí, uvádí průzkum

Česká republika patří mezi desítku zemí, které jsou pro přistěhovalce nejméně přátelské. Vyplynulo to z výzkumu mezi imigranty, ve kterém organizace InterNations každoročně hodnotí jednotlivé země jako nejlepší a nejhorší pro život příchozích cizinců. Sleduje se řada kritérií, mezi nimi kvalita života, bezpečnost nebo to, jak snadné je se v zemi zabydlet.

Jedním z kritérií výzkumu byla i přátelskost, kterou příchozí lidé v dané zemi vnímají od místních. Součástí byla například otázka, jak snadné je si přátele získat, nebo do jaké míry vytváří jazykový rozdíl bariéru.

Nejhůře dopadl Kuvajt, Saúdská Arábie a na třetí pozici se umístila Česká republika. Mezi desítku nejméně přátelských zemí se zařadilo i Dánsko, Norsko a Švýcarsko. 36 procent dotázaných uvedlo, že přístup k zahraničním rezidentům ve Švýcarsku je převážně špatný. Navzdory tamní vysoké úrovni života připadá více než polovině lidí obtížné přizpůsobit se místní kultuře.

Nejlepší přátelé? Mexiko, Kostarika, Uganda

Těsně za TOP desítkou nejméně přátelských zemí je na dvanácté příčce Francie následovaná Německem. V Německu je pro více než polovinu dotázaných lidí obtížné najít si přátele, jako jednu z překážek uváděli jazykovou bariéru.

Naopak nejpřívětivější přístup má Mexiko, Kostarika a Uganda. Při hodnocení všech hledisek ovšem žebříček nejlepších destinací vede Taiwan, Malta a Ekvádor, a to například i s ohledem na kvalitu zdravotní péče či kvalitu života jako takového. Celkově nejhůře dopadl Katar, Itálie a Tanzánie.