V Aleppu zabíjely barelové bomby, tvrdí aktivisté. Armáda kontroluje Daráju

Barelové bomby zabily v povstalecké části Aleppa nejméně patnáct civilistů. Informovali o tom opoziční aktivisté z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Opoziční koalice Demokratické síly Sýrie (SDF) pak oznámila, že turecké nálety zabily několik civilistů u města Džarabulus, které Turci spolu s rebely osvobodili z područí radikálů. Při útoku byl zabit jeden turecký voják.Syrská armáda hlásí, že má pod kontrolou dosud obléhané město Darája.

Barelové bomby jsou sudy naplněné trhavinou, naftou a kusy oceli. Bombardování v Aleppu prý zasáhlo čtvrť Maádí ve východní části města ovládané rebely.

Nedaleko místa dopadu bomb se v tu dobu nacházel stan, kde příbuzní zabitých při jiném útoku barelovými bombami přijímali kondolence, sdělil Ramí Abdar Rahmán ze SOHR, která tvrdí, že dění v Sýrii sleduje pomocí sítě informátorů v terénu.

Aleppo po náletu
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

V posledních měsících se Aleppo stalo terčem intenzivních bojů. Ve východní čtvrti města uvázlo bez přístupu k zásobování přes 200 tisíc lidí. OSN dlouhodobě usiluje o dojednání mimořádného příměří, zatím se to ale nepodařilo.

Turci mezitím pokračují v ofenzivě proti radikálům a Kurdům v syrském pohraničí. Turecké letouny zasáhly domy civilistů a pozice, které drží bojovníci napojení na SDF, tvrdí opoziční koalice.

Turecká intervence v Sýrii
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Vojenská rada Džarábulu, která je součástí SDF, úder nazvala „nebezpečnou eskalací, která ohrožuje osud regionu“. Turecké bezpečnostní síly později oznámily, že dvě turecké stíhačky F-16 zasáhly na syrském území šest cílů organizace Islámský stát (IS) a pozice kurdských milicí YPG v Sýrii.

Ankara zahájila ofenzivu v syrském pohraničí před několika dny. Turci se obávají postupu YPG, které jsou součástí SDF a které v posledních týdnech zaznamenaly úspěch v boji proti IS.

Asad má zřejmě opět pod kontrolou strategické město Darája (zdroj: ČT24)

Na turecké tanky zaútočili povstalci ze syrského území raketami a zabili jednoho tureckého vojáka a zranili tři další. Jde o první turecké oběti od začátku pozemní operace tureckých sil v Sýrii.

Daráju už opustily čtyři tisíce lidí

Syrská armáda mezitím oznámila, že má znovu pod kontrolou město Darája, které čtyři roky obléhala. Mnoho Syřanů město považuje za symbol povstání proti režimu Bašára Asada, pokud má tedy režim nad městem znovu kontrolu, lze to považovat za velké vítězství vládních sil.

Podle agentury AP bylo od pátku evakuováno 4000 lidí a zhruba 700 rebelů. Těm byl zaručen volný průchod, takže zamířili i se svými rodinami do severosyrské provincie Idlib, nad kterou mají kontrolu povstalci.