Chceme jim vyjádřit respekt, říká jeden z migrantů, kteří pomáhají otřeseným Italům

Riskovali život na moři, aby si zajistili lepší budoucnost na starém kontinentě. Teď desítky afrických migrantů dobrovolně pomáhají Italům, kteří při zemětřesení přišli o všechno. Staví stany a uklízejí trosky - prý z respektu k obyvatelům země, kde by rádi dostali azyl. Informovala o tom agentura Reuters.

Afričtí imigranti v oranžových kombinézách spolu s dalšími dobrovolníky z celého světa pomáhají tisícům lidí, které otřesy připravily o domov a veškerý majetek. „Musíme zdejším lidem pomoci. Lidé přišli o život, je to hrozné. Chceme jim dát najevo svůj respekt,“ podotkl dvacetiletý běženec Abdulláh ze západoafrického státu Benin, který pracuje ve vesnici Pescara del Tronto.

Ta patří spolu s historickým městečkem Amatrice k nejzasaženějším. Otřesy zabily celkem skoro tři stovky lidí a další stovky skončily v nemocnicích. Naděje na nalezení dalších přeživších po třech dnech klesá.

Skupina asi dvaceti muslimských migrantů se teď snaží připravit půdu pro stany a uklidit trosky na místech, kde by měly přistávat vrtulníky. „Byl to jejich nápad, chtěli něco dělat, tak jsme přispěli k tomu, aby se to uskutečnilo,“ říká Letizia Dellabarbaová z charity Human Solidarity Group (GUS), která utečence do postižených oblastí dopravila. 

Dellabarbaová uvedla, že většina migrantů-záchranářů pochází z Burkiny Fasso, Nigeru a Senegalu. Do Itálie je na lodích dopravili pašeráci lidí. Předtím prý byli někteří z nich vězněni v Libyi. Všichni v současné době žádají v Itálii o azyl.

Migranti z Afriky
Zdroj: Reuters/Darrin Zammit Lupi

Do Itálie připlouvají z Afriky statisíce utečenců, což kritizují zejména italské pravicové strany, které by rády viděly opatření na zastavení uprchlického proudu. Ani nejnovější přírodní katastrofa proti-imigrantské nálady nezmírnila, píše Reuters.

Pravicový deník Libero například otiskl vedle sebe fotografii přeživších spících na podlaze tělocvičny a vedle toho smějící se africké migranty před hotelem, kam je umísťuje vláda. Nad snímky byl titulek „Kriminální stát“.

Stovky dalších otřesů děsí v Itálii přeživší (zdroj: ČT24)