Měl za úkol sledovat severokorejské uprchlíky v zahraničí. Teď je jedním z nich

Mezi uprchlíky z KLDR jsou i vysoce postavení diplomaté (zdroj: ČT24)

Obavy o budoucnost dětí, touha po jihokorejské demokracii a rozčarování ze severokorejské vlády. Tyto důvody uvedl zástupce severokorejského velvyslance v Londýně úřadům poté, co utekl na Jih. Tche Jong-ho je nejvýše postaveným severokorejským diplomatem, který zběhl. Počet uprchlíků z KLDR stoupá – v porovnání s loňskem už o 15 procent.

Měl za úkol sledovat severokorejské uprchlíky a sabotovat jejich organizace v zahraničí. Teď se stává jedním z nich. Tche Jong-ho má vysoký původ: zástupce velvyslance v Londýně. Tajemník vládnoucí strany pověřený ideologickým vzděláváním diplomatů. Manželka pocházela z rodiny blízké zakladateli vládnoucí dynastie – Kim Ir-senovi.

Severokorejská propaganda označila „zběha“ za „lidské bahno“. Podle severokorejské tiskové agentury KCNA se diplomat dopustil rozsáhlé zpronevěry, znásilnění dítěte a také špionáže ve prospěch Jižní Koreje.

Zatímco lidem jako Tche stačí požádat o azyl na ambasádě, obyčejní Severokorejci volí dlouhou a nebezpečnou cestu přes čínskou hranici a třetí země. Od vlády dostanou startovné 18 tisíc dolarů. Většinu ale vyplatí pašerákům, kteří jim zprostředkovali útěk.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

BBC připomněla, že Tche ještě jako severokorejský diplomat tvrdil, že vládnoucí třída v Británii vymývá lidem mozky, aby uvěřili „v šokující strašlivé lži“ o Severní Koreji za vlády Kim Čong-una. „Kdyby lidé v této zemi či v Americe věděli, že existuje stát, kde všichni mají vzdělávání zdarma, bydlení zdarma, lékařskou péči zdarma, smýšleli by jinak,“ řekl Tche.

Na utečence často zbývá podřadná práce

V Jižní Koreji je zhruba 27 tisíc přeběhlíků. Po příjezdu je čeká několikaměsíční samotka. Tajné služby prověřují, jestli nejsou agenty. Pak dvanáct týdnů v ubytovně, kde se učí, jak to chodí v jižní části Korejského poloostrova. Teprve potom se smějí usadit v hlavním městě.

Příchod do vyspělého Soulu většinu uprchlíků vyvádí z míry. Pulsující město ostře kontrastuje se životem, který znali. Mnozí spadnou na dno společnosti a bojují, aby se začlenili. Zbývá na ně podřadná práce – podle statistik berou 67 % průměrné mzdy. Prominentů jako Tche se to ovšem netýká, pro tajné služby jsou totiž cenným zdrojem informací.