Slovenská koalice v nynější podobě končí, Fico si ale většinu udrží

Čtyřčlenná slovenská koalice necelý půlrok od parlamentních voleb v dosavadní podobě skončí. Vláda podle premiéra Roberta Fica ale udrží ve sněmovně stávající většinu. Změny odstartovala skupina pěti ze sedmi poslanců, když vystoupila ze strany Sieť a dohodla se na spolupráci se stranou Most-Híd. Sieť by se nyní měla sloučit s některou z koaličních stran.

Po odchodu pětice poslanců ze Sieťe do klubu Mostu-Híd zůstali ve straně jen dva poslanci Alena Bašistová a Radoslav Procházka. Koaliční partneři se v pátek dohodli na zúžení čtyřkoalice na trojkoalici. Sieť se má nyní sloučit s některou z koaličních stran. Spekuluje se, zda půjde o stranu Most-Híd nebo SNS. 

„Předsedové koaličních stran konstatují, že nové rozložení politických sil ve vládní koalici povede k nové a efektivnější struktuře a složení vládní koalice,“ řekl Fico. Dodal, že vládu bude ve 150členné sněmovně nadále podporovat 81 poslanců. 

Sieť dala k dispozici post ministra dopravy

Sieť po volbách obsadila v kabinetu jen post ministra dopravy. O něj projevila zájem strana Most-Híd, která hájí i zájmy maďarské menšiny žijící na jihu Slovenska. Podle slovenských médií by současného ministra dopravy, předsedu strany Sieť Romana Brecelyho, měl vystřídat jeho náměstek na ministerstvu Árpád Érsek.

Slovenský politolog: Jsme svědky politické grotesky (zdroj: ČT24)

Sieť vznikla v roce 2014. Mezi její zakladatele patřil neúspěšný prezidentský kandidát Radoslav Procházka a Hrnčiar, který se po volbách zařadil ke kritikům Procházky. Sieť byla ještě na začátku letošního roku v průzkumech veřejného mínění hlavním vyzyvatelem Ficova Smeru-SD, ve volbách ale nakonec jen těsně překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny.