Marseille ohrožoval ničivý oheň, město postavilo protipožární bariéry

Lesní požáry v jižní Francii ohrožovaly Marseille. Stovky lidí byly evakuovány z okolních měst, kde oheň zničil řadu domů a zranil tři lidi. S plameny bojuje severně od Marseille na 1500 hasičů, kteří postupně dostávají plameny pod kontrolu.

Na severu Marseille nechaly úřady postavit protipožární bariéry, které by měly ochránit tamní čtvrtě, oznámil náměstek primátora Julien Ruas.

Stovky lidí musely opustit své domovy v okolí Pennes-Mirabeau a Vitrolles, které leží asi 25 kilometrů od Marseille. Tam už dorazil hustý dým. Na snímcích je patrné, jak se plameny odráží v oknech domů.

Letiště v Marseille přesměrovalo lety, aby udělalo prostor pro hasičská letadla. „Situace není pod kontrolou. Oheň je extrémně silný, rychle se šíří a spálí všechno, co mu stojí v cestě,“ uvedly ráno ohotovostní služby města Vitrolles, kde plameny sežehly 1600 hektarů.

Tři lidé utrpěli zranění, jeden z nich vážné. „Všechno shořelo – dům, auto… nic nezbylo,“ posteskl si televizi BFM-TV jeden z obyvatel Vitrolles. Kdo a nebo co požár způsobilo, francouzská policie teprve zjišťuje.

Na západě ve městě Herault byli mezitím zraněni čtyři hasiči, kteří se potýkali s jiným požárem. Jejich auto obklopily plameny, podařilo se jim ale uniknout. Desítky hasičů a záchranářů se navíc nadýchaly kouře.

Lesní požáry zuří také v Portugalsku, kde jejich šíření rovněž napomáhá silný vítr. Nejméně čtyři lidé zemřeli na ostrově Madeira. Živel tam spálil několik domů a zdravotníci ošetřili přes tři stovky lidí s dýchacími problémy a popáleninami. Češi mezi oběťmi nejsou.

V metropoli Madeiry Funchalu strávilo na 400 evakuovaných již druhou noc v kasárnách. Přes 300 turistů, kteří byli evakuováni na fotbalový stadion Marítimo, se již ve středu vrátilo do hotelů. Finanční pomoc nabídl obyvatelům města tamní slavný rodák Cristiano Ronaldo. 



Ve španělské Galicii se také potýkají s vlnou lesních požárů, které sežehly již na 2000 hektarů lesa a ohrožují několik měst a obcí, včetně metropole regionu Santiaga de Compostela. Boj s ohněm ztěžuje i v Galicii silný vítr.

Také galicijská regionální vláda označila situaci za „neobvyklou“. Při hašení požárů byli v provincii La Coruňa zraněni dva hasiči, kteří museli být převezeni do nemocnice.


 
Některá ohniska požárů v Galicii byla podle agentury EFE zřejmě založena úmyslně. V tamní provincii Orense našla policie několik předmětů, které svědčí o úmyslném založení požáru.