Výsledek referenda Gibraltar zklamal. Teď v něm vidí velkou příležitost

Události: Po zklamání bere Gibraltar brexit jako výzvu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé bohatého Gibraltaru, britského území na jihu Španělska, zažívají po referendu o brexitu nejisté období. Drtivá většina místních hlasovala proti odchodu z Unie. Motivem byla obava, že přijdou o výsadní hospodářské postavení. Po vystřízlivění z výsledku teď začínají přemýšlet, jak si privilegia zachovat i mimo Unii.

V Unii chtělo zůstat 96 procent z 30 tisíc obyvatel Gibraltaru. V ulicích se stále najdou zbytky hesel, všechna proti brexitu. John Bromfield byl jeden z mála, kdo navzdory kampani hlasoval pro odchod z Unie. Považuje ji za nedemokratickou.

„Problém Evropy jsou politici a jejich nedostatek odpovědnosti, demokracie i schopností. Kde jsou schopnosti vládnout nad 500 miliony lidí? U nich rozhodně ne,“ obává se.

John Bromfield je úspěšným byznysmanem. Bez jeho stavebních materiálů v minulých třiceti letech nevyrostla na Gibraltaru prakticky žádná budova. Za svůj úspěch prý on ani Gibraltar nevděčí Evropské unii, jak se domnívají jeho krajané.

„Mají tady izolovanou společnost, která má vysoké a snadno dostupné příjmy. Tudíž má sobecké sklony. A když mají pocit, že je to kvůli brexitu ohrožené ze španělské strany, vcelku pochopitelně volí setrvání v Unii,“ dodává podnikatel.

Můžeme zajistit prospěch pro všechny, věří politik

Nebýt všudypřítomné angličtiny, britských vlajek a tradičních červených telefonních budek, připomínal by Gibraltar ze všeho nejvíc bohaté andaluské město. Právě těsná blízkost Španělů a jejich letité nároky na gibraltarské území jsou jedním z hlavních důvodů, proč obyvatelé takzvané Skály hlasovali v drtivé většině proti brexitu.

„Doufáme, že španělská centrální vláda to nevyužije jako příležitost k tomu, aby předložila své nároky na Gibraltar, které jsou zcela zastaralé a v moderní Evropě nemají místo,“ tvrdí bývalý místopředseda gibraltarské vlády Peter Montegriffo.

Kdyby se Montegriffo chtěl vrátit do politiky, podle řady místních by s přehledem získal premiérské křeslo. Raději se ale věnuje právnické praxi. Brexit si nepřál a teď, když stojí před hotovou věcí, se chce dívat dopředu.

„Spolu se Španělskem, Marokem a dalšími partnery v oblasti můžeme zajistit prospěch pro všechny. Máme ohromný potenciál a v tomto smyslu se domníváme, že brexit je skutečná příležitost,“ ujišťuje. Všechno bude záležet na tom, jaké podmínky si Britové při vystoupení z Unie vyjednají.