Na Sibiři zemřelo dítě na antrax, další stovky lidí se nakazily

V Rusku zemřelo dítě na antrax (zdroj: ČT24)

Rusko má po 75 letech první oběť, která zemřela na sněť slezinnou. Antraxovou nákazu nepřežil dvanáctiletý chlapec. Epidemie vypukla na Jamalském poloostrově na severozápadě Sibiře, zhruba dva tisíce kilometrů severovýchodně od Moskvy.

Dítě podlehlo nákaze sněti slezinné v okresní nemocnici v Salechardu, správním středisku Jamalo-něneckého autonomního okruhu. Antraxem se nakazily i stovky honáků sobů, devadesát z nich skončilo v nemocnici.  

Ostatní museli být evakuováni do Salechardu a přilehlých měst, potvrdila epidemioložka Ludmila Volovová. „Někteří pacienti nejsou nakažení antraxem, ale přijímáme všechny, kdo mají na kůži nějaké stopy, kteří mají minimálně zvětšené uzliny a zvýšenou teplotu. Všechny se snažíme dostat pryč z epicentra nemoci,“ doplnila epidemioložka.

  • Antrax, jinak též sněť slezinná nebo uhlák je onemocnění způsobované baktérií Bacillus anthracis. Primárně se jedná o onemocnění hospodářských zvířat, zejména hovězího dobytka, nicméně může způsobovat těžké onemocnění i u člověka.
  • Antrax se vyskytuje v plicní, střevní a kožní formě.
  • Bakterie antraxu se staly surovinou pro výrobu biologických zbraní. Využila je japonská armáda (Jednotka 731) v Číně během 2. čínsko-japonské války (1937–1945).

Sněť se podle specialistky na infekční choroby může rozvinout náhle. „A není to vina lékařů. Pacient může být nakažený a tato nemoc má takový klinický průběh, že smrt může přijít ve třech, čtyřech hodinách od propuknutí prvních symptomů,“ vysvětluje Irina Šestakovová z ruského ministerstva zdravotnictví.

Ilustrační foto
Zdroj: Reuters

Podle vědců je důvodem rozšíření nákazy globální oteplování. Půda, kterou donedávna pokrýval věčný sníh a led, teď rozmrzá a odkrývá mimo jiné tři čtvrtě století stará těla sobů, kteří zemřeli na antrax. Sněť slezinná hibernuje a pod ledem dokáže přežít i desítky let. Po roztání půdy a oteplení se pak znovu rozšíří.

Kvůli úmrtí dvanáctiletého chlapce už guvernér nechal v oblasti očkovat všechny soby, kteří nemoc přenášejí. Jen do té doby jich pošlo přes 2300 kusů.

Antrax se rozšířil i na švédských farmách

Propuknutí nákazy sněti slezinné vyšetřují i švédské úřady. Antrax se tam rozšířil na zemědělských farmách v kraji Östergötland na jihovýchodě země. Na různých místech tam zemřelo osm kusů dobytka a jeden kůň. S odvoláním na švédský deník Aftonbladet o tom informoval zpravodajský portál The Local. Veterináři očkují zvířata v oblasti a snaží se najít zdroj nákazy.

Ve Švédsku propukla mezi dobytkem nákaza antraxem již čtyřikrát od roku 2008, připomíná server The Local. Přenos nemoci ze zvířete a úmrtí člověka bylo v zemi naposledy zaznamenáno v roce 1965.