Syrské Aleppo opustily humanitárním koridorem desítky rodin i rebelů

Odchod části civilistů z Aleppa (zdroj: ČT24)

Desítky rodin už využily jeden z humanitárních koridorů zřízených syrskou vládou a opustily povstalecké čtvrti v obléhaném městě Aleppo. Informovala o tom oficiální syrská vládní agentura SANA, podle níž s civilisty odešli i někteří bojovníci, kteří se vzdali. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, potvrdila, že město opustil „určitý počet civilistů“. Konkrétní údaje ale nesdělila. V městských čtvrtích ovládaných rebely ale i nadále zůstává až 250 tisíc civilistů.

Příměří, během kterého mohou civilisté i rebelové opustit nebezpečné části Aleppa, trvá už 48 hodin. SANA uvedla, že vládní vojáci odvezli prchající rodiny autobusem k dočasným obydlím. Koridorem prý kromě rodin vyšla také „skupina více než čtyřicetiletých žen“. SANA také tvrdí, že povstalci se vzdávají vládním vojákům, jejich počet ale neuvedla.

O Aleppo, rozdělené na povstaleckou a vládní část, se bojuje několik týdnů. Syrská armáda přeťala povstalcům zásobovací trasy, takže ve východní části města uvázlo až 200 tisíc civilistů. Humanitární operaci v Aleppu zahájily syrská a ruská vláda ve čtvrtek. Otevřely koridory pro civilisty a pro povstalce, kteří se chtějí vzdát. Syrský prezident Bašár Asad vyhlásil amnestii pro ty, kteří odevzdají zbraně.

Aleppo, druhé největší město v zemi, je rozděleno od roku 2012 a povstalecké čtvrti jsou v obležení armády od 17. července, zásoby zvenčí se tam nedostaly od 7. července. Jestliže by armáda získala celé Aleppo, bylo by to pro Asada velmi významné vítězství.

U Homsu či v Idlíbu se dál tvrdě bojuje

Příměří se ale netýká jiných syrských měst. Například ve městě Rastan poblíž Homsu zemřelo dítě po náletu stíhačky. Stroj, který podle povstalecké tiskové agentury Smart, patřil vládě, kromě toho zranil dalších devět lidí.

Vládní letouny útočily i v provincii Idlíb. „Způsobily velkou škodu. Zničily auta i obytné budovy. Jeden člověk zemřel, spousta dalších je zraněná. Celkem zasáhlo město Kafer Takhareem šest náletů Syrského letectva,“ uvedl očitý svědek.